10 NAČINA DA SAVLADATE UMOR

by | 22.01.2018

Svi povremeno osećaju pad snage, ali šta se dešava kad se „baterije“ potpuno istroše? Pre nego što se uhvatite za suplemente, veštačke vitamine i bombone kako biste se brzo „snabdeli gorivom“, razmislite o posledicama i umesto toga uvažite sledeće ruske preporuke

1
Programirajte energiju

Ako „kažete“ organizmu da ceo dan nameravate da provedete pored televizora gledajući omiljenu seriju, onda će on, kao odgovor na to, smanjiti proizvodnju energije. Zato ćete već za nekoliko sati osetiti pad snage, čak i ako sve to vreme budete mirno sedeli u fotelji. Snaga autosugestije velika je, a mi je često potcenjujemo. Kad ujutru ustanete, recite sebi: „Danas ću imati uspešan dan“. Ili: „Danas ću uraditi mnogo važnih poslova“. Mozak će odmah telu dati signal za stvaranje dodatne energije i uskoro ćete se osećati poletnije. Možda ćete u početku morati da terate sebe da se krećete, ali s vremenom će se aktivno ponašanje pretvoriti u naviku.
2
Ograničite slatkiše

Volite da se sladite čokoladom, keksom, kolačima? Onda se nemojte čuditi što posle brzog priliva energije sledi brzi pad. Takvo je dejstvo šećera. Pokušajte da smanjite njegovu količinu u ishrani te da dodate složene ugljene hidrate – integralne mekinje i hleb od integralnog brašna, koji dugo vremena održavaju energiju.
3
Češće boravite na svežem vazduhu

Kad vas savlada apatija, trudite se da što više vremena provodite na svežem vazduhu. Prošetajte po parku, idite na obalu mora ili u prirodu, posedite u osunčanom kafiću i raspoloženje će vam se odmah poboljšati.
4
Više se krećite

Fizička aktivnost poboljšava stanje i zato ne treba da odustajete od šetnji, čak i ako vam se ne izlazi iz kuće. Bilo koja aerobna vežba – plivanje, vežbanje na trenažeru, pa čak i običan hod – oslobađa endorfine i povećava energiju. Kad sledeći put osetite potpuni pad snage, naterajte se da ustanete i krećete se deset minuta. Biće vam bolje.
5
Odmarajte se u toku dana

Ako imate mogućnosti, napravite pauzu u radu i potrudite se da se odmorite. To će vam popraviti raspoloženje i radnu sposobnost, poboljšati pamćenje i pomoći da snizite pritisak. Još je bolje ako tokom takve pauze izađete na svež vazduh i malo se prošetate.
6
Pijte (zeleni) čaj

Sve vrste ovog napitka sadrže posebne amino-kiseline koje u kombinaciji s kofeinom poboljšavaju opšte stanje organizma. Pored toga, zeleni čaj je bogat antioksidansima, koji usporavaju proces starenja i gubitak snage usled različitih hroničnih oboljenja. Iako zeleni čaj ima triput manje kofeina nego crni, on takođe poboljšava elan.
7
Obogatite ishranu magnezijumom

Magnezijum igra važnu ulogu u procesima razmene i služi kao izvor energije za ćelije. Zato treba da uvedete pravilo da u hranu dodajete semenke susama, bogate ovim mikroelementom. Magnezijum takođe doprinosi očuvanju čvrstine kostiju, normalnog rada srca i imunosistema. Sem susama, magnezijumom su bogate integralne žitarice, zelen, semenke bundeve i kešu orasi.
8
Jedite često i pomalo

Sigurno ste primetili da vas posle obilnog obroka vuče krevet. Naime, za varenje velike količine hrane potrebno je mnogo energije i zato se vaša energija troši na varenje onoga što ste pojeli. Umesto što tri puta dnevno solidno punite želudac, jedite pet-šest puta, ali pomalo. Osim integralnih žitarica, podsticajno dejstvo imaju izvori korisnih masnoća: avokado, badem i salata od povrća, začinjena s malo maslinovog ulja.
9
Ne zaboravite da pijete tečnost

Ukoliko se, pored umora, žalite na žeđ, to može da ukaže na latentnu dehidrataciju. Pad snage oseća se već pri dvopostotnom nedostatku tečnosti. Ako ne pijete dovoljno tečnosti, to dovodi do hroničnog umora, nervoze i rasejanosti. Kad osetite takve simptome, pre svega popijte čašu vode.
10
Naspavajte se

Tokom radnih dana mnogi ležu kasno, nadajući se da će manjak sna nadoknaditi preko vikenda. Međutim, organizmu, a mozgu posebno, potrebno je sedam do devet sati sna svaki dan, a ne samo krajem nedelje. Ako stalno nedovoljno spavate, onda uzrok hroničnog umora treba tražiti upravo u tome.

Foto:
Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com