Jednostavne metode PROTIV NESANICE (I deo)

Svi lekari se slažu u jednom – nema zdravlja bez redovnog sna. Međutim, nije svaka noć mirna i spokojna. Evo kako da se borite protiv nesanice

by | 19.06.2022
nesanica

NOVI RECEPTI RUSKOG NATUROPATE GENADIJA MALAHOVA

Svi lekari se slažu u jednom – nema zdravlja bez redovnog sna. Međutim, nije svaka noć mirna i spokojna, i nije dovoljno samo sklopiti oči da bi se zaspalo. Promene vremena, hronične tegobe, psihička uznemirenost, stres… mnogo je faktora koji noći čine besanim. Budući da je ovaj problem veoma čest, uz pomoć našeg saradnika Malahova napravili smo praktičan vodič kako da što lakše utonete u san a da izbegnete „šaku lekova“… Videćete, dobar san je prava umetnost!

Mnogi od nas stalno osećaju umor, od samog početka dana muče nas sezonska oboljenja ili hronične tegobe, loš nam je imunitet… Reklo bi se da ništa nije u redu. Ni godine ne igraju veliku ulogu u tome hoće li organizam izdržati dan – svedoci smo toga da kod doktora dolaze i stari i mladi. Zašto je to tako? Često je razlog veoma jednostavan – nesanica, nedovoljno dobrog sna.

Zamislite se nad važnosti sna: čovek prespava čitavu trećinu svog života! Naučnici smatraju da se tokom tog usporenog rada organizma zapravo odvija njegov remont. Važno je zapamtiti da se tada ne normalizuje samo rad organa i tkiva već se vraća psihička i životna energija. Bez redovnog sna ne može se govoriti o zdravlju!

San je provereno i najprirodnije sredstvo za ispunjenje potencijala psihičkih i duhovnih snaga. Samo kvalitetan noćni san čoveku može pružiti snagu i zdrav dan.

 

Primećeno je da će čovek koji legne blago umoran, spokojnih misli i praznog želuca – spavati čvrsto. Ukoliko se budite zorom, vodite dnevni način života, pravilno se hranite, dovoljno boravite na svežem vazduhu – imaćete čvrst san koji će vam dati snagu.

Neophodno je uvek leći u isto vreme. Na taj način naučićete svoj organizam na disciplinu i bićete u radnom raspoloženju.
Ali to nije sve, trebalo bi da znate i to da ljudi koji stalno stimulišu nervni sistem cigaretama, kafom, čajem, alkoholom… loše spavaju. Zapitajte se, imate li loše navike?
Zapamtite: sve što vas razbuđuje pre spavanja loše utiče na kvalitet sna (ovde se ubrajaju i čitanje uznemirujućih vesti, gledanje u ekran televizora ili mobilnog, glasna muzika…). Pre spavanja potrebno je praktikovati samo umirujuće procedure.
Želim da s čitateljima podelim jednostavne ali veoma korisne savete za zdrav san koji nisu pomogli samo meni već i mnogim ljudima.

Specijalna soba za san

U spavaćoj sobi ne treba da bude nikakvih biljaka i životinja (osim biljaka koje čiste vazduh – npr. hlorofitum), ničega što je bučno i razdražujuće. Vazduh treba da bude svež. Provetrite sobu pre spavanja, a noću prozor zatvarajte. Spustite roletne. Po želji, stavite ikonu – ona će oterati negativnu energiju.

Vežbe i vodene procedure teraju nesanicu

Ovde nema tajni niti velikih mudrosti: ceo dan treba da budete umereno fizički aktivni. Odlično bi bilo kad biste pre spavanja prošetali na svežem vazduhu. Primećeno je da su polivanje hladnom vodom ili kontrastno tuširanje sat vremena pre spavanja fantastična priprema za spokojan san.

Pozitivne misli za dobar san

Dok ležite u krevetu zaboravite na sujetne i crne misli, potpuno se isključite. Lakše ćete zaspati ako odete na spavanje do 21-22 sata. Ukoliko vam je teško da utonete u san, istrljajte dlanove i lagano palcem i kažiprstom uhvatite ušne resice pa držite tako tri do pet minuta. Pokušajte da ne razmišljate ni o čemu posebno, odmorite mozak. Ako ste vernik, obavezno se pomolite. Zahvalite Bogu za protekli dan, možete i svojim rečima ako ne znate nijednu molitvu. Mnoge osobe ovo smiruje.

Dobro je kad zaspite s mislima zahvalnosti za protekli dan, zato što će poslednje misli koje imate pre spavanja ostati u uspomeni na taj dan. Zato, svesno birajte da to bude osećaj dobrog zdravlja, sreće i samouverenosti.

Pravilna ishrana protiv nesanice

Uvek vodite računa o tome da se hranite pre svega prirodnim proizvodima. Zapamtite da obilno prejedanje uveče ometa san, obavezujući organizam da radi celu noć. A posle toga ustaćete umorni. Znači, večera treba da bude četiri-pet sati pre odlaska na počinak. Zapamtite da proteinska hrana (mesna) razbuđuje organizam, dok ga voće i povrće umiruju. Ukoliko loše spavate – u svoju ishranu uvrstite više voća i povrća.

Istraživanja pokazuju da luk, ako se obilno koristi pre spavanja, utiče na čvrst i zdrav san.

Pročitajte i nastavak našeg teksta – Kako da izaberete odgovarajuću posteljinu, koji je najbolji položaj za spavanje i još mnogo korisnih saveta kojima se možete boriti protiv nesanice

 

Foto: AndreyPopov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com