Kad se nervi „izlivaju“ u želudac…

Svi nagomilani životni problemi “udaraju” na želudac. Promenite način života i životne navike!

by | 04.05.2022
želudac

Stres negativno utiče na gotovo sve sisteme u organizmu. Međutim, želudac je onaj koji prvi strada. Svi nagomilani životni problemi “udaraju” na želudac. Promenite način života i životne navike!

Piše: Prof. dr Jevgenij Sas, gastroenterolog, hepatolog, Sankt Peterburg

Gužva je u javnom prevozu, neko vam je stao na nogu, možda vas je i zabolelo... Dosadna neprijatnost i ništa više. Međutim, mnogi ovo doživljavaju kao stres, dodajući tome svađu kod kuće i na poslu, i tako počinju da gaje u sebi gigantsku negativnost kojoj je potreban izlaz (ventil). Nakupljene emocije utiču na srce, izazivajući aritmiju i skokove pritiska, i „izlivaju“ se u želudac, uzrokujući gorušicu i nadutost. Ovo može biti jednokratan napad, ali ukoliko ste često napeti, simptomi će vam se najverovatnije vratiti – i to ne jednom.

Pročitajte i… Osluškujte svoje telo

Sadržaj članka

TRČANJE, PLES, JOGA…

Kako vas negativnost ne bi obuzela i izazvala bolest nađite joj izlaz. Napravite eksperiment. Nakon napornog dana idite na trčanje i osetićete kako vam postaje lakše. Posle pet kilometara problemi postaju toliko sitni da ne izazivaju gnev nego osmeh. Pomažu i druge aktivnosti: joga, ples, plivanje, trenažeri, odbojka, tenis. Važno je da izaberete aktivnost po senzibilitetu, jer ključ je u emocionalnom zadovoljstvu.

PROMENA ISHRANE

Lečenje bilo kog problema sa želucem i crevima počinje promenama u ishrani. Ako su osnova vaše ishrane ugljeni hidrati i masti, vi sigurno imate disbiozu creva (poremećaji u sastavu crevne flore). Voće i povrće neka se nađu u vašem jelovniku. U ishrani treba da bude minimum ugljenih hidrata i zasićenih masti (meso, mlečni proizvodi, jaja) i maksimum brzo svarljivih proteina (morski plodovi, pasulj, sočivo, piletina), celuloze (povrće, voće), polinezasićenih masti (riba, biljna ulja), vitamina i minerala.

LEKARSKA TERAPIJA

Ljudima koji su skloni emocionalnim padovima lekari obično propisuju antidepresive, a za otklanjanje gastrointestinalne simptomatike primenjuju se gastroenteroprotektori, enzimi, hepatoprotektori. Od karakteristika organizma obolelog i dužine stanja u kome se nalazi zavisi kakvu će kombinaciju propisati lekar. Ali, osnova terapije neka budu dijeta i sport – to će uvek dati pozitivan rezultat!

Pročitajte i… Felinoterapija: Kad se mačka pretvori u doktora

 

 

 

Foto: AlexLMX / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com