Kako da dođete sebi posle besane noći

Noć bez sna dešava se svakome. A ujutru treba ustati i otići na posao, ispunjavati obaveze, donositi odluke… Kako da uspostavite ritam?

by | 27.04.2022
besana noć

Noć bez sna dešava se svakome. A ujutru treba ustati i otići na posao, ispunjavati obaveze, donositi odluke… Kako da uspostavite ritam? Da pijete litre kafe kako biste se probudili? I da se sat-dva posle toga osećate još umornije. Bolje je da dejstvujete na drugačiji način, preporučuje dr Nadežda Gončarova.

GIMNASTIKA POSLE NEPROSPAVANE NOĆI

Ideja da se bavite sportom posle besane noći izgleda grubo, ali to je najbolji način da prevarite organizam, posebno mozak. Fizička aktivnost zasitiće ga kiseonikom. Uzgred rečeno, u jogi čak postoje specijalne vežbe koje pomažu organizmu da se regeneriše praktično kao i za vreme kvalitetnog sna, dok džoging ili jednostavna šetnja na svežem vazduhu razbuđuju i pune energijom.

KONTRASTNO TUŠIRANJE

Promena temperature vode deluje na organizam isto kao i gimnastika: jača krvotok, a mozak i unutrašnji organi dobijaju više kiseonika. Kao rezultat toga, osećaćete se energičnije i bodrije.

Ekstremna varijanta je polivanje hladnom vodom (ukoliko vam to zdravlje dozvoljava i nema kontraindikacija). Temperaturni šok probudiće skrivene resurse organizma te ćete se osećati kao da ste se probudili posle dugog sna.

Nasuprot tome, od tople vode ćete klonuti i još više se umoriti.

JAK DORUČAK NA BAZI BELANČEVINA

Kajgana s viršlama ili kravlji sir obezbediće priliv energije čak i ukoliko ste spavali veoma malo. To je zato što nas proteinski doručak čini sitim duže nego onaj na bazi ugljenih hidrata. Uz sve to popijte veliku čašu soka od pomorandže. Ovakva hrana “prevariće” organizam stvarajući iluziju kvalitetnog odmora.

Ukoliko tokom dana osetite da vas snaga ponovo napušta, prošetajte na svežem vazduhu 10–15 minuta da biste se osnažili.

Potrudite se da tokom dana ne navaljujete na kafu i maksimalno rasteretite svoj dnevni raspored kako biste uveče mogli normalno da zaspite (čak i malo ranije) i regenerišete se.

Pročitajte i… Borimo se s nesanicom

Foto: demaerre / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com