Jetru spasava smilje

I jetri je ponekad potrebna pomoć. Priroda je odredila da to bude – smilje

by | 09.04.2022
smilje jetra

Iako je jetra praktično filter koji prečišćava naše telo – i njoj je potrebna pomoć… Čini se da je priroda u to ime stvorila lekovitu biljku smilje.

REČ-DVE O JETRI

Jetra je centralna laboratorija našeg organizma za razgradnju svega što unosimo iz spoljašnje sredine, uključujući lekove i alkohol, razne toksine, kao i štetne materije nastale endogenim metabolizmom.

Međutim, i ovaj organ ima svoje granice i traži našu podršku. Kako biste izbegli hemijska sredstva i razne lekove za jetru a ostali zdravi – pobrinula se priroda. Čini se da je stvorila smilje upravo za lečenje poremećaja jetre!

Preparati cvasti smilja koriste se za ublažavanje tegoba akutne i hronične inflamatorne bolesti jetre, žučne kese i žučnih puteva, masne jetre i one načete cirozom. U slučaju trovanja jetre alkoholom deluje kao protivotrov. Cvast smilja pripremljena kao ekstrakt ili odvar (dekokta) u Rusiji se primenjuje protiv kamena u žučnoj kesi i žučnim kanalima.

Pročitajte i… Šest večernjih napitaka koji čiste jetru

REČ-DVE O SMILJU

Smilje (lat. Helichrysum arenarium) od davnina je vrlo cenjena lekovita biljka u Rusiji. Kao lek se koristi osušena cvast biljke, sakupljena neposredno pre punog otvaranja cveta.

Interesantan je drugi naziv za žuto smilje – peščani večni, koji ukazuje na to da cvet nakon branja dugo ostaje svež. U drevnim vremenima iz ovog razloga, ali i zbog lepote cveta, rimski imperatori stavljali su cvet smilja kao oreol na glavu. Postoje podaci da se biljna vrsta Helichrysum najmanje 2.000 godina u narodnoj medicini upotrebljava za lečenje bolesti jetre i kao diuretik. Flavonoidi i fenolne kiseline glavni su aktivni sastojci cvasti smilja.

Zvanična lekovita dejstva ekstrakta smilja, koji se već 100 godina u Rusiji koristi kao lek, jesu: holeretik – stimuliše lučenje žuči; holagog – širi žučne kanale i olakšava protok žuči; reguliše povišene vrednosti holesterola i triglicerida; čisti masnu jetru; regeneriše, zaceljuje rane; olakšava pražnjenje žučne kese; deluje antiinflamatorno i antibakterijski; stimuliše sekreciju želudačnih i pankreasnih sokova; poboljšava varenje!

LEKOVITA DEJSTVA CVASTI SMILJA

* Reguliše masnoću u krvi, čisti masnu jetru, detoksikans, hepatoprotektiv, spazmolitik

Flavonoidi i fenolne kiseline cvasti smilja odgovorni su za povećano lučenje i olakšan protok žuči. Glavni sastojci žuči su upravo žučne kiseline, holesterol, trigliceridi, pa se na ovaj način prirodnim putem smanjuje vrednost holesterola i triglicerida u krvi i čisti masna jetra. Podsećamo, masnu jetru čine nagomilani trigliceridi u ćelijama, a flavonoidi dovode do opuštanja mišića digestivnog sistema. Značajne su i hepatoprotektivne osobine smilja – štiti tkivo jetre od oštećenja i toksina. Takođe stimuliše oštećene ćelije jetre na regeneraciju.

* Prirodni antioksidans, ima i antikancerogeno dejstvo

Flavonoidi i fenolne kiseline iz biljne vrste Helichrysum pokazuju antioksidativne osobine tako što neutrališu slobodne radikale, što je dokazano naučnim putem. Poznato je i da biljke s fenolnim sastojcima deluju antikancerogeno.

* Protiv bakterija i upala

Dejstvo flavonoida iz cvasti smilja protiv bakterija streptokoke i stafilokoke utvrđeno je u Rusiji još 1977. godine.

Čaj za lečenje žuči i izbacivanje žučnog kamena

Dve kašike usitnjene osušene cvasti smilja prelijte sa 200 ml hladne vode, mešajte dok se zagreva i pustite da vri najmanje deset minuta. Procedite dok je tečnost vruća. Topao čaj pijte tri puta dnevno 30 minuta pre jela.

Pročitajte i… Poboljšajte rad jetre

Foto: ChamilleWhite / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com