Povratite zdravlje svojih noktiju: Narodni lekovi za raslojavanje i pucanje noktiju

by | 19.10.2023
Narodni lekovi za zdravlje noktiju

Nokti su jedan od pokazatelja našeg zdravlja. Njihovo pucanje, raslojavanje ili bledilo mogu ukazati na određeno zdravstveno stanje. Narodni lekovi za zdravlje noktiju će vam pomoži da im povratite sjaj.

Svi želimo da imamo sjajne i jake nokte. Međutim, ponekad uz svu brigu oni ne izgledaju kako bismo želeli. U tom slučaju, problem verovatno dolazi iznutra. Srećom, postoje načini kako da to rešite.

Narodni lekovi za zdravlje noktiju: Ishrana

Ishrana ima veliki uticaj na izgled naših noktiju. Jedan od načina kako da povratite izgled svojih noktiju jeste svakako i korigovanje u ishrani.

 • Lomljivi nokti i pucanje noktiju
  Ovo se događa zbog nedostatka silicijuma. Uvrstite u ishranu pasulj, zelenu salatu, bananu, ribizle i peršun.
 • Bledilo i cepanje noktiju
  Ovakav problem proizrokuje nedostatak kalcijuma. Konzumirajte mleko, sir, orase i riblje konzerve.
 • Lomljivi nokti i pojava belih mrlja
  Ovi simptomi se manifestuju zbog nedostatka cinka. Da biste ga nadoknadili, koristite mlečne proizvode, ribu, mahunarke i beli luk.
 • Bledilo i lomljivi nokti
  Nedostatak gvožđa prouzrokuje ovakvo stanje noktiju. Uvrstite u ishranu džigericu, nemasno meso, ribu, suvo voće, beli i crni luk i grašak.
 • Pucanje i ljuštenje noktiju
  Ovo se događa zbog nedostatka vitamina A. Ubacite u ishranu šargarepu, jaja, mleko i jetru.

Susam

Susam je odličan za obnavljanje kalcijuma u telu i za lomljive nokte. Konzumirajte semenke susama 2 kašike dnevno tokom 2 meseca. Takođe, možete isprobati i susam alve. Osušite susam u tiganju i sameljite ga. Potom u susam (200 g) dodajte 1 kašiku meda. Ukoliko želite, možete dodati i malo nesamlevenih semenki. Čuvajte u frižideru.

Laneno ulje

Konzumirajte 1-2 kapike lanenog ulja oralno tokom svakog dana. Laneno ulje je izvor fitoestrogena i zbog toga njihov izvor mora biti strogo regulisan.

Narodni lekovi za zdravlje noktiju: Ljuske od jajeta

Sameljite ljuske od jajeta do brašnaste strukture i dodajte par kapi limunovog soka. Uzimajte jednu kašičicu dnevno. Ovaj lek je sjajan i za gubitak kose, lomljive nokte i bolove u zglobovima.

Kako da se rešite uraslog nokta na prirodan način?

Snežana Vranić

Nadya So/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com