Šta nam šuma daruje u septembru

Bobice koje rastu u grozdovima ne beru se jedna po jedna, nego se odseče ceo grozd

by | 13.09.2022
šipurak

Septembar je pravo vreme za sakupljanje lekovitih plodova. Najbolje je da šumske bobice stavljate u pletene korpe ili drvene kutije kako se ne bi zgnječile. I još nešto… Bobice koje rastu u grozdovima ne beru se jedna po jedna, nego se odseče ceo grozd.

CRVENA UDIKA

Pomoću makaza isecite cele grane udike (kaline) (lat. Viburnum opulus), na kojima se formiraju grozdovi veoma sočnih bobica. Osušite sve zajedno kako bi vam što duže trajalo – suvi plodovi sami će se odvojiti od peteljki. Grozdove s bobicama možete i zamrznuti jer će se plodovi tako mnogo lakše odvojiti od grane. Za pravljenje alkoholnih tinktura i likera možete koristiti sveže bobice odmah posle sakupljanja.

* Plodovi udike primenjuju se u lečenju kardiovaskularnih oboljenja, bolesti gastrointestinalnog trakta, glavobolje i migrene.

* Odvar od bobica kaline snižava povišenu telesnu temperaturu, pomaže organizmu da se izbori s bakterijama i virusima, ubrzava zarastanje rana, ublažava neuroze, a preporučuje se i za lečenje prehlada, kašlja i bronhitisa.

ŠIPURAK

Šipurak spada u veliku porodicu ruža od 400 vrsta, od kojih čak 21 uspeva na našem području. Prepun je vitamina, čija količina varira od sorte do sorte. Kako da znate koji plodovi „pucaju“ od vitamina? Jednostavno je, jer njihovi čašični listovi na vrhu ploda štrče napred, dok su kod plodova s malo vitamina zavrnuti unazad i priljubljeni uz plod. Prilikom sakupljanja sirovine uzmite u obzir i to da su grane šipka prekrivene oštrim bodljama koje mogu ozbiljno da povrede. Za zaštitu pripremite debele rukavice i kecelju, koja štiti odeću spreda. Veoma je lako zrele bobice sakupljati rukama budući da im je peteljka krta, ali se preporučuje da sa sobom ipak ponesete makaze. Od sveže sirovine možete da pravite alkoholne tinkture. A za dugo čuvanje bobice osušite na temperaturi od 70 stepeni. Gotovu sirovinu držite u kartonskim kutijama maksimalno tri godine.

Plodovi šipka bogati su vitaminom C, imaju protivskorbutno i antioksidativno dejstvo, doprinose stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Koriste se kao baktericidno, diuretičko i holeretičko sredstvo.

* Odvari se primenjuju u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, kao blag diuretik u slučaju kamenu u bubregu.

* Podstiču stvaranje hormona, imaju antidijabetička svojstva i snižavaju nivo šećera u krvi.

* Normalizuju krvotok, sprečavaju razvoj ateroskleroze, doprinose izbacivanju soli iz organizma, smiruju bol i upale u slučaju gihta i reume.

JAREBIKA

Bobice jarebike (lat. Sorbus aucuparia) sazrevaju početkom jeseni i upravo u to vreme u njima se nalazi maksimalna količina korisnih supstanci. Sakupljaju se celi grozdovi, koji se seku makazama. Za dugotrajno čuvanje, bobice se suše u rerni na temperaturi od 50 stepeni ili se zamrznu. Od svežih plodova možete praviti lekovite tinkture. Da biste se oslobodili gorčine svežih bobica, pred korišćenje ih možete zamrznuti ili ih brati nakon prvog mraza.

Plodovi jarebike sadrže beta-karoten, preko potreban za dobar vid, zatim nikotinsku kiselinu, koja pozitivno deluje na nervni sistem, kao i askorbinsku kiselinu (vitamin C), koja u kombinaciji s rutinom (vitamin P) krvne sudove i kapilare čini elastičnim i pomaže u slučaju kardiovaskularnih oboljenja.

* Odvari od bobica jarebike čiste organizam, smanjuju sadržaj štetnog holesterola u krvi i normalizuju metaboličke procese.

* Takođe se koriste za zaustavljanje krvarenja i kao diuretici, pomažu u slučaju kamena u bešici, normalizuju pritisak, bore se sa zatvorima i poboljšavaju imunitet.

* Odvari od suvih bobica dobri su za ispiranje usne duplje, sprečavaju skorbut, dok su alkoholne tinkture efikasne u lečenju hemoroida.

* Redovno ispijanje odvara od jarebike delotvorno je u prevenciji cistitisa kod muškaraca.

Foto: Madeleine_Steinbach / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com