Konstantno su vam hladne ruke? Evo šta to znači

by | 16.10.2023
Hladne ruke kao simptom

Svi smo u nekom momentu iskusili neprijatnost hladnih ruku ili hladnih nogu. Međutim, one ponekad mogu biti pokazatelj nekih drugih stanja u organizmu. Hladne ruke kao simptom vam mogu mnogo reći o vašem zdravlju.

Ruke mogu biti hladne, ne samo zbog izlaganja niskim temperaturama vazduha, već može ukazivati i na određene bolesti i poremećaje u telu.

[lwptoc]

Hladne ruke kao simptom: Zbog čega se ovo dešava?

Ruke najčešće postaju hladne pri izlaganju niskim spoljašnjim temperaturama i visokoj vlažnosti. Tada se pokreće mehanizam termoregulacije – telo pokušava da zadrži toplotu za unutrašnje organe i smanjuje protok krvi u ekstremitetima što ih čini hladnim. Postoji niz razloga zašto one mogu biti hladne. Neki od njih su bezazleni, a neki predstavljaju znak upozorenja.

„Bela groznica“

Ukoliko su vam ruke hladne dok imate temperaturu, to je posledica venskog grča i poremećene mikrocirkulacije krvi. Po pravilu, ovo se događa u slučaju „bele groznice“. Pored ledenih ruku i stopala, na ovo stanje ukazuje i plavičasta koža i ubrzani rad srca. Pored toga, temperatura raste prilično brzo i skoro je nemoguće skinuti je.Ona nastaje kada je poremećena ravnozeža između proizvodnje toplote u telu i njenog prenosa. U ovom

Stres

Jedan od čestih uzroka hladnih ruku je upravo stres. To je zbog proizvodnje kortizola (hormon stresa). Pored ledenih ruku, pratiće vas i mučnina, škrgutanje zubima tokom spavanja, bol u grudima i leđima, suva usta i temperatura-

Pušenje

Problem hladnih ruku imaju upravo pušači. Pušenje sužava krvne sudove i tako narušava cirkulaciju krvi.

Hladne ruke kao simptom: Dijeta

Hladne ruke mogu biti uzrokovane i strogom dijetom. Činjenica je da telo energiju dobija iz hrane, a ukoliko postoji nedostatak kalorija, organizam jednostavno nema dovoljno energije da obezbedi normalnu telesnu temperaturu.

Nizak pritisak

Hladne ruke, znojenje, slabost i niska telesna temperatura mogu ukazivati na nizak krvni pritisak.

Hormonske promene kod žena

Žene se češće suočavaju sa ovim problem. Razlog za ovo je slabost regulacije temperature tela zbog stalnih promena hormonskog nivoa.

Godine starosti

U starosti, metabolizam se usporava što se može manifestovati kroz loše snabdevanje ekstremiteta krvlju, zbog čega stopala i ruke često bivaju hladni.

Konstantno hladne ruke kao simptom

Ako su vam ruke stalno hladne, to može biti pokazatelj određenog zdravstvenog problema. Da biste otkrili uzrok ovome, morate posetiti lekara. Ovo su neki od mogućih uzroka hladnih ruku:

  • anemija (malokrvnost)
  • polineuropatija (oboljenje perfiernih živaca)
  • dijabetes
  • bolesti štitne žlezde
  • Raynaudov (Rejnoov) sindrom (crvenilo, bledilo i modrilo na rukama pri izlaganju hladnoći)
  • hronični nepravilan rad srca
  • bolest zglobova kičme

Šta da učinite ako imate hladne ruke?

Prvenstveno ako se borite sa konstantnim hladnim rukama, otiđite kod lekara. U svakom slučaju bi bilo najbolje da se bavite fizičkom aktivnosti koja pomaže u poboljšanju cirkulacije. Pored toga, hranite se zdravo i ostavite pušenje.

Snežana Vranić

AntonioGuillem/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com