Zašto se javlja bol u potiljku i kako da ga se rešite?

by | 06.11.2023
Zašto se javlja bol u potiljku

Postoje razne vrste glavobolja i one mogu biti blage ili neizdržive. Bol u potiljku nije retka pojava. Zašto se javlja bol u potiljku i šta možete učiniti povodom toga, pročitajte u tekstu.

Glavobolje sa bolom u potiljku su naročito česte kod onih koji rade za stolom sa papirima ili za računarom. Ova vrsta bola je neprijatna, ali je uglavnom bezopasna i prolazi sama od sebe. Ona se često javlja kao posledica umora, zbog migrena ili spavanja u pogrešnom položaju.  Ipak, ponekad ova bol može biti simptom ozbiljnijih bolesti.

Zašto se javlja bol u potiljku?

Glavobolje u potiljku su strašno neprijatne i učiniće vas veoma nervoznim. Međutim, ukoliko im pronađete uzrok, znaćete i kako da pomognete sebi kada osetite bol.

Prevelik umor ili nervoza

Ovo se naziva i tenzionom glavoboljom i jedan je od najčešćih uzroka bola u potiljku. Najčešće se javlja ako se proveli mnogo vremena za volanom ili nagnuti nad knjigom, papirima ili računarom. Međutim, ona se može javiti i ako ste dugo naprezali oči, boravili u zagušljivoj prostoriji ili se nalazite u stresnom okruženju iz kog ne možete tako lako da odete.

Ovakav bol je tup i imate osećaj kao vas steže obruč oko glave. Kod ovog tipa glavobolje, ne postoji osećaj pulsiranja, mučnine ili povraćanja i bol se ne pojačava pri okretanju glave ili drugim pokretima.

Šta da radite?

Glavni cilj je da se opustite. U mnogim slučajevima, ova glavobolja nestaje nakon 30 minuta. Ukoliko ne možete da se odmorite ili vas glavobolja sprečava da radite, popijte lek protiv bolova. Ukoliko se ovaj bol javlja često, obratite se lekaru.

Migrena

Migrena je uobičajena vrsta glavobolje koja se ponavlja, a žene starosti 35-45 godina su grupa koja najviše pati od migrene. Nju ćete prepoznati po jakim pulsirajućim bolovima, povećanom osetljivošću na mirise, svetlost i mučninu. Neprijatni osećaju postaju jači kretanjem, pa osobe najčešće žele da ostanu mirni i da se povuku u sobu.

Šta da radite?

Naravno, ovaj tip glavobolje ne treba da trpite, tako da je preporučljivo da uzmete lek protiv bolova. Najbolje bi bilo da vodite dnevnik glavobolja kako biste mogli da ispratite kada se glavobolja javlja i šta je pokreće.

Preterano korišćenje lekova protiv glavobolje

Ukoliko s vremena na vreme uzimate lekove protiv glavobolja to ne bi trebalo da predstavlja problem. Ali ukolik ose to događa previše često i uzimate ih više od 10 dana mesečno, onda postoji rizik da vam upravo od toga nastaju glavobolje. Ovaj tip glavobolje ćete prepoznati po sledećem:

 • glavobolja se javlja svaki dan
 • najjači bol osećate ujutro nakon buđenja, a u toku dana je umeren
 • osećate olakšanje dok ste pod lekovima, a čim efekat nestane, bol se vraća istom snagom
 • Možete osećati i slabost, razdražljivost, anksioznost i poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem

Šta da radite?

Otiđite kod lekara. Objasnite mu svoje stanje i on će vam pomoći da pronađete odgovarajući lek koji neće imati ovakve nuspojave.

Oštećenje potiljačnog nerva

Okcipitalna neuralgija je prilično retka. U ovom slučaju ćete osetiti pucajuću bol i ubode na jednoj ili na obe strane potiljka i često dolazi u napadima. to može značiti da je jedan od potiljačnih nerava oštećen ili nadražen.

Šta da radite?

Ako osećate ovakve simptome, obavezno se obratite lekaru. Lečenje zavisi od razultata pregleda, ali najčešće se preporučuje toplih obloga, masaže, fizikalne terapije i lekove.

Spavanje u pogrešnom položaju

Možda vas glava boli u potiljku zbog upale mišića vrata. Ako ste spavali na neudobnom mestu ili su vam vrat i glava bili u pogrešnom položaju, onda može doći do bola u potiljku. Bol može biti različitog intenziteta, stalno ili periodično.

Šta da radite?

Ukoliko se glavobolja javlja zbog pogrešnog držanja, konsultujte se sa lekarom kako biste dobili vežbe za vratnu kičmu.

Zašto se javlja bol u potiljku: Kada su neophodne hitne reakcije?

Ponekad bol u potiljku zahteva hitne reakcije i ne smete odlagati odlazak kod lekara.

 • Bol u potiljku se javio nakon udarca ili povrede glave.
 • Oštar jak bol se pojavio iznenada. Naročito je problematično ako se to javilo usred noći.
 • Bol se pojačava pri kašljanju ili promeni položaja.
 • Ne možete nagnuti glavu napred ni prema ramenima.
 • Uz jake potiljačne bolove imate i visoku temperaturu.
 • Bol je praćen vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, zbunjenošću, mučninom, povraćanjem, zamagljenim vidom, utrnulost.
 • Pojavljuje ce crvenilo u očima i bol.
 • Bol se pojavio nakon ujeda životinje.

Takvi simptomi mogu ukazivati na krvarenje na mozgu, moždani udar ili ozbiljne infektivne lezije mozga koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

6 namirnica koje ublažavaju glavobolju: Obavezno ih uvrstite u ishranu

Snežana Vranić

Inside Creative House/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com