Prvi znaci katarakte: Prepoznajte simptome na vreme

by | 06.10.2023
Koji su simptomi katarakte

Ako ste primetili da slabije vidite, sigurno ste se zapitali koji su simptomi katarakte s obzirom da je to jedna od češćih oboljenja očiju.

Katarakta može biti urođena ili stečena, a sa prosečnom stopom napretka bolesti, od početnih simptoma do potpunog gubitka vida, ako se ne leči, može doći za 6-10 godina. Katarakta se razvija u četiri faze, te je važno da odreagujete već kod prvih simptoma.

Koji su simptomi katarakte: Šta je u stvari ovo oboljenje?

Katarakta je očno oboljenje koje karakterišu organske i funkcionalne promene u dioptrijskom sistemu oka, tačnije u sočivu. Katarakta čini da sočivo postaje zamućeno zbog čega pate funkcije provodljivosti i prelamanja svetlosti. Kao rezultat, vid pacijenta se postepeno smanjuje.

Postoje dva tip katarakte: Urođena i stečena. Kada je u pitanju urođena katarakta, ona je povezana sa genetskim bolestima i poremećajima embrionalnog razvoja. U tom slučaju je područje zamućenja ograničeno i ne širi se. Stečena katarakta se može javiti usled povreda, upalnih i starosnih promena u očima i stalno napreduje.

Koji su simptomi katarakte

Koji su simptomi katarakte?

Katarakta se razvija u četiri faze.

  • Početna faza sazrevanja katarakte: Simptoma skoro i da nema ili su veoma blagi. To je zato što se promene javljaju u delu sočiva koji ne utiče na naš vid. U mrežnjači oka se formiraju sitne nakupine tečnosti. Osobe se potom žale na dvostruki vid i otežano čitanje i pisanje. Može doći i do zamućenja vida ili smanjenje vidne oštrine u sumrak.
  • Faza nezrele katarakte: Promene koje se dešavaju u oku utiču na vidno polje i smanjuju vid. Oblasti zamućenja se smenjuju na providnom području oka. Pacijenti se žale na osećaj vela pred očima, smanjeno viđenje jačine boje i povećanu osteljivost na izvore svetlosti.
  • Faza zrele katarakte: Sočivo se u potpunosti zamagljuje i zguđnjava, postaje mlečno belo ili sivo. Nivo vida se kritično smanjuje, osoba više ne vidi predmete već samo svetlost. Moguć je i oštar bol u očima.
  • Faza prezrele katarakte: Razvija se potpuno slepilo, vlakna sočiva su uništena i ono postaje žuto-belo.

Kako se leči katarakta?

Kataraktu mora da dijagnostifikuje lekar. U ranim stadijumima bolesti, pacijentima se propisuji kapi za oči koje sadrže aminokiselina, antioksidante i vitamina koje usporavaju napredak zamućenja. Upotreba lekova usporava progesiju katarakte, ali ne vraća vid u potpunosti. Ako pacijent želi da povrati visoki kvalitet vida, onda je operacija jedna opcija. Operacija podrazumeva uklanjanje sočiva i njegovu zamenu veštačkim sočivom. Međutim i nakon operacije se pacijentu prepisuju lekovi protiv bolova, upale i mikroba kako bi se izbegle komplikacije.

Snežana Vranić

seb_ra/GettyImagesPlus, Zarina Lukash/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com