Zašto se javlja bol u potiljku? Da li su to zabrinjavajući simptomi?

by | 03.07.2024
Zašto se javlja bol u potiljku? Da li su to zabrinjavajući simptomi?

Bol u potiljku je simptom koji s vremena na vreme doživljava veliki broj ljudi. U ovom slučaju, bolne senzacije mogu biti veoma različite prirode. Hajde da razotkrijemo moguće uzroke.

Potiljak je zadnji deo glave, tačnije područje na donjem delu lobanje iznad vrata. Anatomijski gledano, potiljak se nalazi u zadnjem delu glave i obuhvata okcipitalni deo lobanje.  Potiljak štiti zadnji deo mozga, uključujući cerebelum, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Mišići i zglobovi u potiljku omogućavaju pokrete glave napred, nazad i u stranu. Nervi u potiljku prenose senzorne informacije kao što su dodir i bol.

Zašto se javlja bol u potiljku?

Bol u potiljku može biti uzrokovan tenzijom mišića, napetošću, migrenom ili povredama. Mišići u potiljku mogu postati napeti zbog stresa ili lošeg držanja, što može dovesti do bolova i nelagodnosti. Hajde da razmotrimo ove opcije.

Bol u potiljku: Ovo su najčešći uzroci

Najčešći uzrok bola u potiljku je hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak. Pored bolnih senzacija, mogu se pojaviti i pritužbe na vrtoglavicu, zujanje u ušima, mučninu i palpitacije.

Drugi mogući uzrok je migrena. Uprkos činjenici da je migrenski bol najčešće lokalizovan u frontalnom ili temporalnom regionu, neki pacijenti ukazuju na bol u potiljku, koji se potom širi na jednu polovinu glave.

Ponekad su bolne senzacije u okcipitalnom regionu povezane sa cerebralnom aterosklerozom, što dovodi do oštećenja cerebralne cirkulacije ili vertebrobazilarne insuficijencije.

Takođe, u nekim slučajevima, bol u zadnjem delu glave ukazuje na inflamatornu leziju supstance ili membrane mozga. U takvoj situaciji, sindrom bola je obično intenzivan, dopunjen sindromom intoksikacije i neurološkim poremećajima.

Traumatske povrede mozga različitih vrsta, cervikalna osteohondroza, stenoza kičmenog kanala – sve ovo može izazvati bol u potiljku. Kod nekih osoba, ovaj simptom ukazuje na okcipitalnu neuralgiju, u kojoj su bolne senzacije oštre, pucaju u prirodi, iznenada se pojavljuju i takođe iznenada nestaju.

Drugi mogući uzroci bola u potiljku uključuju:

  • Zapaljenje mišića vrata.
  • Sunčanica ili toplotni udar.
  • Nagli pad glukoze u krvi.
  • Anemija i još mnogo toga.

Godine 2013. godine naučnici sa Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta objavli su rad u kome je utvrđeno da tupe glavobolje u potiljku mogu biti povezane sa neoplazmama sfenoidnog sinusa.

Dijagnoza

Da biste tačno utvrdili uzrok bolova u potiljku i izabrali ispravnu taktiku lečenja, morate konsultovati neurologa. U početku, specijalista će prikupiti žalbe i anamnezu, opšti i neurološki pregled i, ako je potrebno, uputiti vas na dodatne konsultacije kod drugih specijalista.

Da bi se razjasnila dijagnoza, propisani su opšti i biohemijski testovi krvi. Od instrumentalnih dijagnostičkih metoda koje se koriste:

  • Rentgenski pregled: Omogućava otrkivanje patoloških promena u vratnoj kičmi.
  • Ultrazvuk sudova glave i vrata: Vrši se za procenu stanja sudova koji snabdevaju krv u mozgu.
  • Elektroencefalografija: Pomaže u proceni funkcionalne aktivnosti mozga.
  • Lumbalna punkcija: Indikovana za sumnju na meningitis ili encefalitis, intrakranijalnu hipertenziju.
  • Magnetna rezonanca: Propisana kada su druge dijagnostičke metode neinformativne.

Suzi Media Production / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com