JURIJ GAGARIN – prvi čovek u kosmosu

by | 03.01.2018
Jurij Gagarin,prvi čovek u kosmosu

Čuveni let „Vostoka 1“ obeležio je novu eru u istoriji civilizacije, a Gagarinovo delo predstavlja junaštvo i nesebičnost ruskog naroda

JURIJ GAGARIN
9. mart 1934 – 27. mart 1968, sovjetski kosmonaut, prvi čovek koji je otputovao u kosmos i obleteo Zemlju.

Jurij Gagarin… Ovo ime poznato je svima, nosi ga čovek-legenda, simbol jedne ere. Iako nekadašnje velike države u kojoj se zbio veličanstveni događaj više nema, i dan-danas Jurij Aleksejevič Gagarin ujedinjuje sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Malo je reći da su svi Rusi izuzetno ponosni  na ono što je njihov zemljak učinio – bio je prvi čovek koji je osvojio daleki kosmos.

RATNO DETINJSTVO

Jurij Gagarin rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušino, pored grada Gžatska (Smolenska oblast). Njegova porodica nije pripadala višoj klasi – otac Aleksej Ivanovič Gagarin bio je stolar, a majka Ana Timofejevna Gagarina radila je na farmi. Jurij je bio treće od četvoro dece, a njegova starija sestra Zoja učila ga je dok su mu roditelji radili. Dok je bio mlad, Gagarin je bio zainteresovan za  planete i maštao je o putovanju kosmosom.

Prvog septembra 1941. godine mali Jurij krenuo je u prvi razred, ali su već nakon mesec dana selo okupirali Nemci, pa je njegovo školovanje prekinuto. Porodica je pretrpela golgotu rata, ali Gagarin 1949. ipak odlazi na školovanje u stručnu školu u Ljuberciju. Njegov nastavnik matematike i nauke služio je u sovjetskom ratnom vazduhoplovstvu za vreme rata, što je ostavilo jak utisak na mladog Gagarina.

Nakon toga Jurij se upisao u Industrijsko-tehničku školu u gradu Saratovu. Tamo se prvi put susreo s onim što će mu obeležiti ceo život – otišao je u Saratovski aero-klub. Oduvek su ga privlačile visine, tako da je bez problema završio srednju školu s odličnim uspehom, a prvi let imao je avionom JAK-18. U oktobru 1955. godine Gagarin je regrutovan u vojsku i poslat u Orenburg u sklopu prve vojne vazduhoplovne škole za pilote „Vorošilov“. Oktobra 1957. godine diplomirao je na studijama i zvanično postao pilot aviona MiG-15, a raspoređen je u vojnu bazu Luostari u Murmanskoj oblasti.

Pročitajte i… Gagarinov let ka zvezdama

PORODIČNI ŽIVOT

Tada 20-godišnja Valja radila je u Orenburškoj pošti i ponekad je znala da ode u klub pri Avijaciji gde se učio ples. Ništa nije bilo slučajno… Tamo je videla 21-godišnjeg studenta i zamolila ga da odigraju valcer… Jurij i Valentina tako su počeli da se viđaju. Gagarin je uvek govorio kako je kod svoje supruge voleo sve: karakter, pletenice, smeđe oči pune svetlosti, nizak rast, nos pun pegica… U međuvremenu Valja je polagala ispite u medicinskoj školi i postala bolničarka. Godine 1957. Jurij se oženio Valentinom Ivanovnom, nakon dve godine dobili su ćerku Lenu, a nedugo kasnije i Galinu.

RUS ŠIROKOG OSMEHA

U decembru 1959. Jurij Gagarin poslao je zahtev za prijem među kandidate za kosmonaute. Godine 1960, nakon velike potrage i procesa selekcije, Gagarin je s još 19 pilota odabran za sovjetski svemirski program. Uspešno je prošao sve rigorozne lekarske preglede gde se testirala njegova psihička i fizička izdržljivost, a zatim je završio i intenzivnu obuku za predstojeći istorijski let.

Od 20 odabranih kosmonauta samo su Gagarin i German Titov ušli u najuži krug zbog svojih izvrsnih rezultata tokom obuke, kao i zbog svojih fizičkih karakteristika, pošto nije bilo mnogo mesta u „Vostoku“, a obojica su bila niska. Na konačnu odluku, koja je donesena u vrhu Komunističke partije Sovjetskog Saveza, možda je uticalo Gagarinovo skromno poreklo, čvrst karakter i vesela priroda, nasuprot Titovu, koji je poticao iz srednje klase.

„Gagarin je bio očiti vođa, imao je snažan osećaj odlučnosti, svrhe i konkurencije. U isto vreme, Jurij je bio veoma prijateljski nastrojen, ljubazan i otvoren. Imao je odličnu memoriju i bio je veoma inteligentan. Njegov nizak rast (od 157 centimetara) takođe je doprineo tome da bude izabran jer je to bila prednost u dva metra širokom kokpitu svemirskog broda”, kazali su oni koji su ga birali.

Pročitajte i… Valentina Tereškova prva žena u kosmosu, heroj SSSR-a

 

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com