Prirodna ulja za hemoroide: Izborite se sa iritantnim simptomima

by | 15.11.2023
Prirodna ulja za hemoroide

Hemoroidi su bolest današnjice i sve veći broj ljudi oboljeva od njih. Međutim, prirodna ulja za hemoroide mogu olakšati neprijatne tegobe.

Hemoroidi (šuljevi) su veoma česta pojava. Smatra se da je čak 50% stanovništva do 50. godine imalo probleme ovog tipa. Ipak, baš zbog tako učestale bolesti, postoje razni prirodni načini da se izborite sa njima. Jedan od njih su i prirodne masti za hemoroide koje možete i sami napraviti.

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su veoma neugodno stanje kada vene oko anusa postanu otečene. To se najčešće događa zbog naprezanja tokom pražnjenja creva ili zbog zatvora. Oni mogu biti unutrašnji ili spoljašnji u zavisnosti da li se formiraju unutar ili oko anusa. Najčešći simptomi šuljeva su bol, jak svrab i poteškoće pri sedenju.

Šuljevi se najčešće javljaju zbog sedentarnog načina života, držanje prekrštenih nogu, stresa, nadimanja, gojaznosti i zatvora.

Ulje od čajevca

Ovi ulje je poznato po svojim proitvupalnim dejstvima, a takođe ima i dezinfekciono svojstvo. Da biste ublažili hemoroide, koristite ulje na sledeći način:

  • Pomešajte 5-10 kapi ulja sa 2 kašike kreme
  • Dobijenu smesu dodajte u toplu kupku (temperatura jednaka telesnoj) i sedite u nju svakog dana po 10 minuta.

Pored toga, možete natopiti pamučni tampon u ulje i podmažite zahvaćeno područje.

Prirodna ulja za hemoroide: Ricinusovo ulje

Jedan od razloga nastanka hemoroida je čest zatvor i upravo zbog toga je jedan od najefikasnih lekova upravo ricinusovo ulje. Ono ima antiseptička svojstva i evoma je efikasno kod uklanjanja svraba. Ulje je veoma efikasno i kao obloga. Na bolno mesto stavite zavoj koji je natopljen ricinusovim uljem, učvrstite i ostavite preko noći.

Takođe i kupke mogu biti veoma efikasne. Dodajte ricinusovo ulje u toplu kupku (15 kapi na 5 litara vode). Veoma je važno da kod ovih kupki, voda ne bude pretopla. U slučaju unutrašnjih šuljeva, najbolje bi bilo koristiti ricinusovo ulje u vidu kapsula namenjenih za umetanje u anus.

Kamforovo ulje

U prirodna ulja za hemoroide, spada i kamforovo ulje. Evo šta treba da uradite:

  • Operite zahvaćeno mesto hladnom vodom
  • Natopite pamučni štapić uljem i stavite ga u anus
  • Trajanje postupka je 15-20 minuta
  • Nakon samo 3-4 sesije osetićete olakšanje

Ulje pasjeg trna (oblepihe)

Ovo ulje je prirodni antioksidans i ima bezbroj korisnih mikroelemenata. Ovim uljem možete bezbedno podmazati zahvaćena područja i napraviti i obloge. Natopite gazu ulje od pasjeg trna, nanesite na zahvaćeno područje, pričvrstite i ostavite preko noći. Vreme korišćenje je 7-10 dana. Ukoliko imate unutrašnje šuljeve, ubrizgajte 50 g blago zagrejanog ulje u zahvaćeno područje i ostavite da odstoji 30 minuta. Najbolje je da izvršite proceduru dok ležite na boku.

Prirodna ulja za hemoroide: Ulje od jele

Ulje od jele je veoma efikasno kod ubrzavanja cirkulacije krvi i odličan je pomoćnik da za kratko vreme ublažite upalne procese. Kod unutrašnjih hemoroida se preporučuje pravljenje obloga na bazi ulja jele. Možete izmešati ulje od jele i pasjeg trna.

Ako su u pitanju spoljašnji hemoroidi, najbolja bi bila lagana masaža pogođenih područja tamponom sa natopljenim uljem jele. Takođe, možete napraviti i kapsule za bazi ulja od jele. Uzmite 30 g ulja i pomešajte sa 30 g otopljenog putera i dodajte 30 g voska. Zagrejte smesu na pari i temeljno promešajte. Koristite kapsule noću 7-10 dana.

Laneno ulje

Kao i mnoga druga prirodna ulja za hemoroide, laneno seme ima blagotvorno dejstvo na probavne procese. Pomešajte čičak i laneno ulje (po 30g) i dodajte 50g nevena i 1g anestezina u prahu. Pomešajte sastojke do glatke mase i preko noći nanesite tampon na bolno mesto. Lečenje traje 7 dana.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje takođe spada u prirodna ulja za hemoroide. Ono ima podmlađujuće i antiseptičko dejstvo i efikasno je u zarastanju pukotina i ožiljaka, a takođe i normalizuje varenje. Za spoljnu upotrebu, kokosovo ulje se koristi u razblaženom obliku – koncentracija kokosovog ulja ne bi trebalo da prelazi 30%.Uzmite 1 kašiku kokosovog ulja i pomešajte sa 4 kapi ulja od čajevca, 2 kapi ulje od jele i uljem matičnjaka. Natopite ulje ovom smesom i svakodnevno tretirajte bolno mesto.

Ruska narodna medicina vam može olakšati tegobe sa hemoroidima

irinaorel/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com