ADŽIKA: ljuti ajvar koji „ubija“ grip

Napravite sami ljuti domaći ajvar adžiku i tako zadajte poslednji udarac gripu

by | 11.04.2022
Domaći ajvar adžika

Namirnice koje su u prvim redovima prilikom borbe s prehladom i gripom svakako su beli luk i ljuta papričica. Beli luk je poznato sredstvo protiv virusa, dok ljuta papričica sadrži ogromnu količinu vitamina C i prirodni antibiotik kapsaicin. A oba ova supersastojka objedinjuje adžika ajvar. Otkrivamo vam kako da pripremite ovo ukusno jelo

Piše: Tatjana Vladimirovna, travarka

OSNOVNI RECEPT ZA ADŽIKA AJVAR

* 2 kg paradajza

* 20 slatkih paprika

* 10–15 ljutih crvenih papričica

* 400 g belog luka

* tri srednja korena rena

* po dve veze peršuna i mirođije

Sve sastojke operite i sameljite na mašini za meso. U dobijenu masu dodajte po četiri kašike soli i šećera. Dobro izmešajte, rasporedite u sterilizovane tegle, prekrijte celofanom i poklopite. Čuvajte na hladnom mestu.

„MOKRA“ ADŽIKA NA GRUZIJSKI NAČIN

* 15 crvenih ljutih papričica

* 20 čenova belog luka

* 2 kašičice soli

* po kašičica mlevenog korijandera i suve mirođije

* po pola kašičice bibera, cimeta i semena piskavice

* 5 karanfilića

Povrće operite. Papriku očistite od semenki a beli luk od ljuske pa sve sameljite u blenderu. U smesu dodajte začine i dobro promešajte. Biber i karanfilić prethodno možete malo zagrejati u tiganju, a zatim samleti u mlinu za kafu. Dobijenu mešavinu procedite. Pire koji ostane sačuvajte.

Da ajvar ne bi bio preterano suv, dodajte malo soka koji ste procedili – ali samo malo, jer adžika ne treba da bude tečna. Rasporedite je u sterilizovane tegle i čuvajte u frižideru do pola godine.

Preostali sok možete zamrznuti u posudama za led i koristiti za pripremu jela.

! Adžiku ne smete jesti u slučaju gastritisa s pojačanom kiselinom, te čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kontraindikovana je i prilikom bolesti jetre i bubrega – dozvoljena je samo u stadijumu remisije. Srčani bolesnici mogu da je konzumiraju, ali uz oprez i pomalo.

Foto: ramonaksun / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com