Oporavak od korone: ruske prirodne metode

Saznajte kako da posle preležane korone ojačate pluća, vratite pamćenje, sprečite trombozu

by | 12.04.2022
Oporavak od korone

Saznajte kako da posle preležane korone ojačate pluća, vratite pamćenje, sprečite trombozu… Rehabilitacija nakon kovida-19 neophodna je čak i onima koji su preležali lakši oblik bolesti, upozoravaju ruski lekari. Pomoći će jednostavne vežbe disanja, masaža, šetnje na svežem vazduhu, dijeta, fitoterapija… Budite oprezni i čuvajte svoje zdravlje i onda kad vam se čini da ste dobro. Detaljnije o ovim i drugim metodama regeneracije pročitajte u tekstu pred vama

PROBLEM SA PAMĆENJEM

Piše: Anastasija Kolesnjikova, psiholog, Kalinjingrad

Šta kad virus „prodre“ u glavu… Teško je ne primetiti gubitak mirisa i ukusa u slučaju kovida. Ali, psihološke posledice ne skreću odmah pažnju na sebe. Reći ću nešto o najčešćim problemima posle preležane bolesti

SAD SE SEĆAM, SAD SE NE SEĆAM

Pojavljuju se poteškoće s pažnjom, brzinom i kvalitetom mišljenja. Ponekad dolazi do apsurda: osobi propisuju lekove „za pamćenje“, ali ona zaboravlja gde je ostavila kutiju. A i generalno je prisutan osećaj da je posle preležane korone za rešavanje uobičajenih mentalnih i drugih zadataka potrebno više vremena i snage nego ranije.

Kako sebi da pomognete? Dajte moždanim ćelijama kiseonika: radite gimnastiku, šetajte po parku – dovoljan je mali ali redovan napor.

Pronađite novi hobi (na primer, društvene i stone igre). Izaberite ono što vam je zanimljivo ali što ranije niste radili.

Pomozite rad mozga! Koristite podsetnike, kalkulatore, dvaput proveravajte informacije. Tako ćete ređe doživljavati neuspeh, što znači da se kod vas neće formirati naučena i stečena bespomoćnost, koja ubija motivaciju za akciju.

APATIJA, TUGA I ŽALOST

Apatija, uznemirenost i ranjivost takođe često prate postkovid period. Pritom na psihu ne utiče toliko sam virus nego i to kako osoba percipira situaciju u svetu (mere zbog kovida). Zatvorene granice, ograničenja, pažnja usmerena na brojeve: smrtnost, zaraženi… – sve to izaziva prisilnu sekiraciju i nemir u čoveku.

WKako sebi da pomognete?W Manje gledajte vesti, akcione filmove s mnogo krvi i teške drame. Usmerite se na komunikaciju s bližnjima, s pozitivnim osobama, kao i sa životinjama i biljkama. U osnovi emocionalnih problema leži osećaj bespomoćnosti: nemate čime da se suprotstavljate bolesti, ne uspevate da se zaštitite… Usled toga imate osećaj da ne možete uticati na svoj život. Ipak je većina sfera potčinjena čoveku i on odlučuje (bolest je pre izuzetak od pravila). Da biste to shvatili, uzgojte, na primer, cvet ili, jednostavno, pospremite stan.

Biljke protiv pandemije

Piše: Andrej Zalomljenkov, farmaceut i travar, Buguruslan

Lekari su utvrdili da koronavirus može dovesti do hroničnih patoloških stanja praktično svih unutrašnjih organa. To znači da je osobama koje su preležale kovid potrebna intenzivna kura rehabilitacije. Neprocenjivu pomoć u tome pružaju lekovite biljke: obnavljaju poremećenu funkciju nervnog sistema, pluća, krvnih sudova, srca i drugih organa

PRILIKOM BEZVOLjNOSTI, SLABOSTI, PADA SNAGE

Pomoći će sledeće tonizirajuće sredstvo: po 30–40 kapi apotekarskog ekstrakta eleuterokoka tri puta dnevno s vodom. Kura traje 10–14 dana, sledi desetodnevna pauza, pa se lečenje može ponoviti.

ZA PLUĆA I BRONHIJE

* Dve kašike jednakih delova isitnjenog suvog lišća i cvetova plućnjaka (lat. Pulmonaria officinalis) prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da odstoji dok se ne ohladi, procedite i popijte tokom dana. Kura traje 14 dana.

* Dve kašike isitnjenog suvog korena sladića (lat. Glycyrrhiza) prelijte s pola litra ključale vode u termosu, ostavite da odstoji sat i po – dva, pa procedite. Pijte po četvrt čaše tri puta dnevno posle jela. Kura traje sedam–deset dana, a posle pauze od dve nedelje možete je ponoviti. Ili, tri puta dnevno uzimajte po kašičicu apotekarskog sirupa od korena sladića s toplom tečnošću. Kura traje deset dana.

STOP TROMBOZI!

Za poboljšanje fluidnosti krvi i sprečavanje tromboze uzimajte sledeća sredstva po izboru.

* Kašičicu isitnjene suve stabljike kokoca (lat. Melilotus) zakuvajte sa 250 ml ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena pa procedite. Pijte po kašiku dva-tri puta dnevno posle jela. Kura traje sedam–deset dana, nakon toga napravite pauzu od 14 dana pa ponovite lečenje.

! Pažnja! Prekoračivanje doze preti unutrašnjim krvarenjima.

* Dve kašike cvetova suručice (lat. Filipendula ulmaria) prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Pijte po dve kašike dva-tri puta dnevno nakon jela. Kura je ista.

* Kašiku isitnjene kore bele vrbe (lat. Salix alba) ili vrbe ive (kozja, lat. Salix caprea) prelijte sa 300 ml ključale vode, kuvajte pet–sedam minuta, ostavite da odstoji sat vremena, a zatim procedite. Tri puta dnevno posle jela pijte po kašiku. Kura je ista.

NAPOMENA: Ukoliko ste zbog zarazavanja od korone od lekara dobili terapiju antibioticima, saznajte kako bi trebalo pravilno da se hranite uz ove lekove. Pijete antibiotike? Hranite se pravilno!

VIBRACIONA MASAŽA I GIMNASTIKA PROTIV KAŠLJA

Pneumonija izazvana kovidom-19 retko prolazi bez posledica. Čak i posle ozdravljenja mnogi se žale na slabost, zaostali kašalj i zadihanost. I to može da traje nedeljama. Bez vežbi disanja i masaže ovde nećete proći…

Piše: Ana Bistrova, instruktor lekovite fiskulture, Minsk

VEŽBE

Ukoliko je prošao akutni upalni proces, normalizovala se telesna temperatura, nema poremećaja u radu srca i krvnih sudova, posle konsultacija s vašim lekarom možete pristupiti vežbama za razgibavanje pluća.

Radite ih svakodnevno u provetrenoj prostoriji posle brisanja sobe vlažnom krpom i sat vremena pre jela. Počnite od sedam minuta, pa postepeno povećavajte do 15 minuta. Svaku vežbu ponavljajte do deset puta.

Ležeći na leđima, sporo udahnite na nos brojeći jedan-dva-tri. Zatim sledi dug izdah na usta – brojte do pet.

Sedeći na stolici, ispravite leđa i spustite ruke. Na udah podignite ruke s dlanovima uvis. Zadržite dah brojeći jedan-dva-tri. Polako spustite ruke s dlanovima nadole prilikom izdaha.

Stojeći, šakama dodirujte ramena. Na udah kroz nos, brojeći jedan-dva-tri, polako raširite ispružene ruke u stranu. Polako izdahnite na usta skupivši usne u cevčicu, pritom šake ponovo dovedite do ramena.

TRENAŽER ZA DISANJE

Plastičnu flašu zapremine 0,33 litra ili 0,5 litara napunite vodom do trećine. Napravite otvor pri vrhu i kroz njega u vodu spustite plastičnu slamčicu.

Sedite u udoban položaj i “trenažer” stavite na sto. Usnama obuhvatite slamčicu. Napravite udah na nos od sekundu-dve tako da vam se stomak pomeri napred. Odmah posle udaha sledi skladan spor izdah na usta u slamku, pritom se trudite da uvučete stomak. Radite vežbe počev od jednog minuta, postepeno povećavajući do 20 minuta (po minut na tri-četiri dana).

METODA KUCKANJA

Posle vežbi blago lupkajte dlanovima po grudima i stomaku (pravite vibracije), zamolite nekog da vam lupka i po leđima nekoliko minuta. Vibraciona masaža pomoći će da očistite disajne puteve od sluzi i sprečite zastoj u plućima.

Foto: Parten Kukhilava / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com