Kurje oko nimalo nije bezazleno

Ako je koren žulja jako duboko, najbolje je potražiti stručnu pomoć

by | 21.09.2022
kurje oko

Užasno je bolno i uglavnom ga uzrokuje neudobna obuća. Možete ga skinuti i u kućnim uslovima, nakon potapanja stopala u nekom od rastvora, ali ako je koren žulja jako duboko, najbolje je potražiti stručnu pomoć.

Piše: Ljudmila Sigajeva, farmaceut, Čita

Kurje oči često se mogu pomešati s bradavicama, ali samo na prvi pogled: pritisnite žulj i – osetićete bol. S bradavicama to nije slučaj. Najčešće se tvrdi žuljevi stvaraju na stopalima i uglavnom ih uzrokuje neadekvatna obuća. Cipele koje nisu po meri, još ako su od sintetičkog materijala, i visoke štikle provociraju nastanak žuljeva. A obično se žulj uvek stvara na istom mestu, povezan je s deformitetom stopala (ravna stopala, kosti koje vire). Međutim, uzrok mogu biti i dijabetes, proširene vene, neuritis.

Ukoliko vam se žulj pojavio nedavno, s njim se možete boriti u kućnim uslovima, pomoću kamena za pete, a pre toga namočite noge u nekom od sledećih sredstava (po izboru):

* Apotekarskim rastvorom salicilne, mlečne ili karbolinske kiseline (fenol) namočite tampon od vate, stavite ga na bolno mesto i fiksirajte zavojem. Nakon sat-dva skinite, napravite pauzu od nekoliko sati pa ponovite. Koža će omekšati za tri dana.

* Aloja slično deluje na kožu. Pre spavanja presecite list aloje napola i stavite na kurje oko. Ujutru skinite zadebljali sloj koji je omekšao.

* Sirovi krompir omekšava kožu i ima antiupalno dejstvo. Izrendajte krompir sitno, stavite ga u gazu, pa to držite na koži nekoliko sati.

* A možete pripremiti kupku s amonijačnom vodom. U lavor s toplom vodom (30 stepeni) sipajte dve kašike amonijum hidroksida. Potopite stopala u to na 15 minuta, pa ih posušite peškirom. Zatim zadebljali sloj skinite kamenom za pete.

* S mladim i nezapuštenim promenama na koži i žuljevima uspešno se bore apotekarski flasteri.

NAPOMENA: Ukoliko žulj ima jako dubok koren, ovi preparati će samo smanjiti neprijatnost. Ipak se morate konsultovati sa stručnjakom, koji će vam predložiti saniranje problema (uklanjanje laserom, specijalni pedikir, terapija tečnim azotom).

Pročitajte i… Sredite stopala pred leto

 

Foto: Henadzi Pechan / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com