Šta je autofagija i zašto je korisna?

by | 16.01.2024
Autofagija kao način ishrane

Autofagija kao način ishrane je veoma popularna, a veruje se da ima niz prednosti. Naime, ona može veoma pozitivno uticati na organizam.

Autofagija je način ishrane koji može da bude veoma koristan za naš organizam, ali ima i određena ograničenja. Međutim, ukoliko se pridržavate pravila, ova ishrana može pomoći kod ublažavanja raznih stanja. Naročito je efikasna kod gojaznosti.

Šta je autofagija kao način ishrane?

Autofagija u bukvalnom prevodu znači samo-jedenje, a označava proces koji se dešava u ćelijama. Proteini koji su „pogrešno“ presavijeni, stare organele, virusi i bakterije koje su mogle da apsorbuju ćelije imunog sistema ulaze u lizozome i uništavaju nepotrebne stvari. Tako se naše ćelije čiste.

Ovaj proces u telu se dešava stalno, ali slabo. Brojni faktori aktiviraju autofagiju, uključujući post, ograničenje kalorija i vežbanje, pa je zbog toga način ishrane veoma važan.

Zašto je autofagija korisna?

Pokazalo se da su autofagija i glad koja je izaziva veoma efikasna u ublažavanju kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i metaboličkih bolesti povezanih sa upalom, gojaznosti i rakom, usporavanju procesa starenja i produženju životnog veka. Periodi posta pomažu u normalizaciji težine i ravnoteže holesterola.

Kako funkcioniše autofagija kao način ishrane?

Ograničavanje kalorija na ovaj ili onaj način je moderna i naučno zasnovana dijeta. Najbolji način da se autofagija pokrene jeste gladovanje koje treba da se nastavi 18-24 sata. Tačnije, trebalo bi da imate jedan dan posta ili da preskočite večeru i doručak. Možete jeste samo u oređenom periodu dana, na primer od 11 do 18, ali ne stalno.

Drugi način da ograničite kalorije je da jedete kao i obično, ali da imate vrlo ograničene porcije za jelo. Popularna je opcija da pet dana jedemo kao i uvek, a potom da da dva dana ne unosimo više od 500-600 kcal dnevno. Možete odabrati način ograničavanja koji vam odgovara.

Koja su štetna svojstva autofagije?

Ljudi koji su navikli da jedu zbog stresa, mogu da jedu mnogo više nego što im je potrebno nakon jednog dana autofagije. Takođe, zbog malog unosa hrane je moguća vrtoglavica ili niska efikasnost treninga. Osobe koje pate od dijabetesa i trudnice ne bi trebalo da koriste ovaj način ishrane.

Autofagija kao način ishrane je korisna samo ako pratite zdravu ishranu i izbegavate grickalice i slatkiše. Ukoliko ne možete da se hranite na ovaj način, obavezno se bavite fizičkom aktivnosti. Takođe, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom pre nego što započnete ovu praksu.

Jose Luis Gallego Aviles/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com