Hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova: Olakšajte bolne tegobe

by | 08.01.2024
Hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova

Sve žene znaju koliko menstruacija može biti bolna i neugodna. Međutim, naučnici tvrde da postoji hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova.

Jasno je da je bol prilikom menstrualnog krvarenja česta pojava, a bol može trajati nekoliko dana. Neprijatni grčevi i pulsirajući osećaji mogu izludeti ženu, a čak je učiniti i nesposobnom za rad. Pored toga, ona može osećati nadutost ili se boriti sa dijarejom.

Hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova

Stručnjaci su u konstantnoj potrazi za rešenje ovih problema. Dok postoji nekoliko lekova koji mogu pomoći da se ublaže ovi menstrualni simptomi, naučnici su uočili i nekoliko namirnica koje mogu pomoći da bol bude slabijeg intenziteta.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Ove kiseline utiču na funkcionisanje ćelija i funkcionisanje signalnih puteva koji su povezani sa upalom i razvojem bola. Ishrana bogata ovim kiselinama tokom 2-3 meseca može pomoći kod smanjenja menstrualnih bolova. Namirnice koje su bogate omega-3 masnim kiselinama su orasi, losos, haringa, skuša, riblje ulje i jetra bakalara.

Hrana bogata vitaminom D

Hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova je ona koja sadrži i vitamin D. Ovaj vitamin pomaže u smanjenju faktora koji izazivaju upale u materici. Hrana bogata vitaminom D je riba, goveđa džigerica, žumance i sir.

Hrana bogata vitaminom E

Postoji studija koja je pokazala da ako žena počne da koristi supelemente vitamina E u roku od pet dana, počevši od dva dana pre početka menstruacije, njen bol se smanjuje, a trajanje nelagodnosti postaje kraće. Vitaminom E su bogati orasi, bademi, lešnici, semenke suncokreta, spanać, brokoli, kivi, mango, itd…

ČAJ KOJI UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE

Ostala hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova

Postoji još nekoliko namirnica koje mogu pomoći kod menstrualnih bolova:

  • Đumbir
  • Zeleno lisnato povrće
  • Tamna čokolada
  • Piletina
  • Kurkuma
  • Jogurt
  • Čaj od nane

Hranu koja pojačava menstrualne bolove

Kako postoji hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova, tako postoji i hrana koja pojačava negativne manifestacije menstrualnih tegoba.

Visoko obrađena hrana

Opcije koje su siromašne hranljivim materijama, a imaju visoku energetsku vrednost mogu da negativno utiču na menstrualne bolove. Tu spadaju krofne, kolačići i prerađeno meso. Neke studije su dokazale da žene koje konzumiraju previše prerađene hrane doživljavaju više bola.

Kofein, uključujući energetska pića

Iako nije razjašnjeno zašto kofein ovako deluje, pretpostavlja se da on može suziti krvne sudove, što dovodi do ograničenog protoka krvi i jačih grčeva.

Alkohol

Alkohol dovodi do smanjenja nivoa kalijuma i magnezijuma, a magnezijum je posebno važan za opuštanje mišića i normalan protok krvi.

Dakle, hrana koja pomaže kod menstrualnih bolova može olakšati ove neugodne tegobe. Međutim, važno je da se ne oslanjate samo na ishranu jer ona može delovati samo kao dodatni faktor pomoći. Osim toga, pojačane menstrualne tegobe mogu biti pokazatelj i drugih stanja, pa je najbolje da se uz promenu ishrane konsultujete i sa lekarom kako bi utvrdili uzroke bolnih menstruacija.

margouillatphotos/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com