Banana dijeta za mršavljenje: Kako vam ovo tropsko voće pomaže da izgubite težinu

by | 11.05.2024
Banana dijeta za mršavljenje: Kako vam ovo tropsko voće pomaže da izgubite težinu

Banana dijeta je veoma popularna. Delom zbog njegove efikasnosti, ali i zbog prijatnog ukusa. Slažete se, mnogo je lakše pojesti čak i šestu bananu zaredom nego šestu šolju pirinča.

Banana dijeta za mršavljenje spada u kategoriju kratkotrajnih mono-dijeta. Tipično, trajanje dijete sa bananama je od 3 do 7 dana, tokom kojih se izgubi približno 4-6 kg. Prednost ove dijete je to što se prilično lako toleriše, jer su banane hranljiv i ukusan proizvod. Postoje li nedostaci dijete sa bananama? Hajde da to shvatimo!

Banana dijeta: Prednosti i mane

Prednosti banana dijete za mršavljenje leže prvenstveno u činjenici da banane sadrže puno korisnih supstanci i da istovremeno imaju svojstva čišćenja – uklanjaju toksine i stimulišu rad creva. Banane su bogate vitaminima, kao i vrednim kalijumom, koji blagotvorno utiče na metabolizam i stanje kože.

Još jedna očigledna prednost bananske dijete je činjenica da je, za razliku od neslanog pirinča, kupusa ili, recimo, heljde – jesti banane  je zadovoljstvo. Osim toga, ovo je veoma zasitno voće, tako da ne morate da brinete o gladi, posebno ako odlučite da smršate dijetom od banane duže od dva ili tri dana.

Nedostaci bananske dijete za mršavljenje uključuju samo oskudicu u ishrani (ali ovaj nedostatak važi za sve mono-dijete), pa je ljudima sa raznim hroničnim bolestima bolje da zaborave na ovaj način mršavljenja.

Banana dijeta: Kako izabrati kvalitetan plod?

Nije svaka banana pogodna u kontekstu mršavljenja. Na primer, trebalo bi da izbegavate da jedete zelene ili previše čvrste banane koje izgledaju nezrele, kao i male banane (uobičajene u nekim azijskim zemljama).

Birajte zrelo, meko, sveže voće sa svetlo žutom kožom. Plodove treba temeljno očistiti, uklanjajući ne samo koru, već i bele niti. Pored toga, suve banane nisu pogodne za ishranu bananama – one su nekoliko puta veće u kalorijskom sadržaju od svežeg voća! Isto važi i za pržene banane.

Dakle – samo sveže, zrele, velike žute banane su pogodne za dijetu – one su te koje nam pomažu da brzo izgubimo težinu.

Kako se praktikuje ova dijeta?

Veruje se da je dijeta od banane za brzo mršavljenje relativno lak način da izgubite višak kilograma. Ali treba zapamtiti da mono-dijeta od banane ima vremenska ograničenja.

Prvi preporučeni period za mršavljenje bananama je 3 dana. U ovoj opciji dozvoljeno je konzumiranje samo 3-4 voća dnevno, naizmenično sa obranim mlekom ili kefirom.

Šema je sledeća: pojedite jednu bananu, nakon sat i po popijte čašu mleka ili kefira. Posle 2 sata – ponovo banana. Posle sat i po – ponovo mleko ili kefir. Poslednji termin je najkasnije do 20 časova.

Opcija za nedeljnu dijetu sa  banom za gubitak težine

Nedeljni plan ishrane za banane smatra se lakšim. Ipak, takođe vam omogućava da izgubite do 1 kg dnevno. U ovom slučaju, nikakvi aditivi nisu dozvoljeni – jedemo samo banane, ali u bilo kojoj količini.

Jedina dozvoljena pića na dijeti od banane su negazirana voda i zeleni čaj. Ako osetite glad, pojedite još jednu bananu. A ako vam banana „ne ide u grlo“, to znači da niste baš gladni, ali vašem telu jednostavno treba raznovrsnost, što se može odložiti do kraja dijete.

I na kraju, vredi napomenuti da postoje i ostale voće dijete. Takođe možete brzo da smršate na dijeti sa jabukama ili, recimo, na dijeti od grejpfruta. Jednom rečju – uvek postoji izbor! Glavna stvar je da se obratite lekaru pre praktikovanja dijete, narosčito ako imate neke zdravstvene tegobe.

AaronAmat / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com