Antisaveti za mršavljenje

Što je metabolizam sporiji, to su veće šanse da nakupite suvišne kilograme

by | 21.06.2022
saveti za mršavljenje

Sigurni smo da ćete se prepoznati makar u jednom od primera koje ćemo navesti jer ste možda nekad želeli brzo da skinete kilograme. Međutim, dugoročna primena ovakvog režima samo će umanjiti kvalitet vašeg zdravlja.

Piše: Dilara Lebedeva, endokrinolog

Brzina našeg metabolizma zavisi od pola, uzrasta, telesne mase, fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja. Nažalost, na svakih deset godina ta brzina se smanjuje za sedam do deset procenata. Tu treba da počnete da delujete jer – što je metabolizam sporiji, to su veće šanse da nakupite suvišne kilograme. Međutim, mere koje neki preduzimaju želeći sebi da pomognu deluju upravo suprotno. Dakle, ukoliko i dalje želite da gledate kako kazaljka na vagi stoji u mestu, ili pak pokazuje da se gojite, naši antisaveti su za vas.

METABOLIZAM

Ne dajte metabolizmu da uzme zalet, ograničavajte masnoće i ugljene hidrate. Jedite malo, a najbolje je da živite na vodi i krastavcima. Kad kaloričnost hrane bude niža od osnovne razmene (1.000 kcal), za nekoliko meseci/godina, kad se vratite uobičajenoj uravnoteženoj ishrani, kilogrami će garantovano početi da se gomilaju. I to upravo tamo „gde treba“: na stomaku i bedrima. Ne samo da ćete vratiti izgubljene nego ćete dobiti i deset kilograma viška. A ukoliko su vam još i mišići atrofirali, garantovano vam je još pet kilograma bonusa godišnje.

(NE)AKTIVNOST

Kad ispunite prvi uslov, pristupite drugom. Tu postoje dve varijante:

a) lezite na kauč i krećite se isključivo do toaleta, kuhinje i nazad;

b) upišite se na gimnastiku i pomahnitalo idite na dva treninga šest… ne, bolje sedam dana nedeljno. Najvažnije je da treninzi budu aerobni i da traju minimum po dva sata.

Uzgred, pored takvog režima ishrane i sportskih treninga, nećete uništiti samo metabolizam nego i funkciju rađanja.

REŽIM SNA

Kako to fajront u 21 sat? Pa to je dečje vreme i tek vas čeka ono najzanimljivije! Beskorisni postovi na društvenim mrežama, smešni video-snimci, gledanje filmova iz dosade. Lezite u jedan, a najbolje je u tri noću.

Zahvaljujući ovim „savetima“, vaš trud neće ostati nekažnjen i uzaludan. Zdrav metabolizam pozdraviće se s vama, a suvišni kilogrami postaće vaš stalni saputnik.

A možda bi bilo bolje da radite sve suprotno? Naravno!

Pročitajte i… Kineska dijeta

 

Foto: PORNCHAI SODA / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com