Ublažite Parkinsonovu bolest

Biljke poput srdačice, božura ili zimzelena pomoći će vam da zaustavite grčenje mišića i umanjite drhtavicu

by | 21.06.2022
Parkinsonova bolest

Moj muž boluje od Parkinsonove bolesti. Ima 69 godina i nikad nije ni pio ni pušio. Uzrok je veliki stres. Molim vas da me posavetujete na koji način da mu ublažim ovu strašnu bolest. Biću vam veoma zahvalna.“

Danijela, Beograd

Odgovara: Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Uz lekove, vašem mužu treba davati lekovito bilje koje će umanjiti ukočenost mišića i njihovo grčenje, tremor ili drhtavicu. Treba koristiti nanu u obliku čaja ili tinkture, matičnjak u obliku odvara ili običnog čaja, zimzelen (lat. Vinca), srdačicu (lat. Leonurus), koren valerijane u obliku čaja ili tinkture, kao i božur, plavu jasenovku (lat. Polemonium), hmelj, kantarion itd. Neka redovno pije čaj od nane i matičnjaka.

LEČENJE PARKINSONOVE BOLESTI

1 Alkoholne kapi od zimzelena pripremaju se na sledeći način: 100 g isitnjenog osušenog bilja prelijte litrom 70-postotnog alkohola. Držite 20 dana na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Pije se po 10–20 kapi tinkture ujutru i preko dana, a onda i uveče s trećinom čaše vode nezavisno od jela. Kura traje četiri-pet meseci, pa i duže.

Kapi od zimzelena pozitivno utiču na rad mozga, poboljšavaju moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju i sprečavaju napredovanje Parkinsonove bolesti.

2 U drugoj polovini dana i uveče neophodno je pripremiti čaj ili odvar od umirujućih lekovitih biljaka, na primer čaj od srdačice, odvar od korena plave jasenovke, korena božura ili korena bajkalske kapice.

* Od korenja pripremajte ovakve odvare: kašiku isitnjenog korena prelijte s pola litra vode i kuvajte pola sata na laganoj vatri poklopljeno. Ostavite da odstoji sat vremena. Pije se po pola šolje posle podne, uveče i pred spavanje nezavisno od jela. Kura traje dvatri, pa i više meseci.

* Od srdačice napravite čaj: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte 20 minuta na laganoj vatri poklopljeno. Ostavite da odstoji 40 minuta. Pije se po pola šolje posle podne, uveče i pred spavanje nezavisno od jela. Kura traje dvatri, pa i više meseci.

* Od srdačice možete napraviti i tinkturu: 100 g isitnjene sirovine prelijte litrom 45-postotnog alkohola. Držite 20 dana na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi. Pije se po 10–20 kapi posle podne, uveče i pred spavanje s trećinom čaše vode nezavisno od jela. Kura traje mesec-dva, može i duže.

Ove biljke imaju umirujuće dejstvo, normalizuju san i poboljšavaju moždanu cirkulaciju, što takođe sprečava napredovanje bolesti.

Pročitajte i… Zašto se tresu ruke

3 Takođe možete pripremiti biljni čaj sledećeg sastava: 50 g zimzelena, 20 g nane, 40 g korena dioskoreje (lat. Dioscorea), 30 g korena bajkalske kapice, 50 g ivan-čaja, 20 g kantariona, 100 g islandskog lišaja – sve pomešajte. Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na tihoj vatri poklopljeno, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pije se po pola šolje četiri puta na dan nezavisno od jela. Kura traje četiri do šest meseci.

4 Od lekovitog bilja koje pozitivno utiče na funkcije mozga moguće je u kućnim uslovima pripremiti tinkturu za koju vam je potrebno: 100 g zimzelena, 10 g maralskog korena (lat. Leuzea carthamoides), 20 g matičnjaka i 20 g korena bajkalske kapice – sve pomešajte. Zatim 100 g sirovine prelijte litrom 60-postotnog alkohola. Držite na tamnom mestu na sobnoj temperaturi 20 dana. Pije se po 10–20 kapi dvatri puta dnevno s trećinom čaše vode nezavisno od jela.

Dugom upotrebom navedenih i njima sličnih lekovitih biljaka usporiće se razvoj Parkinsonove bolesti, koja je, nažalost, veoma ozbiljna. Tok bolesti, pre svega, treba da prati lekar specijalista.

Pročitajte i… Ginko biloba – drvo mladosti

Foto: MarianVejcik / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com