Vegetativna distonija: Kako bilje može da pomogne?

Problem s vegetativnom distonijom može se rešiti narodnim sredstvima, pri čemu lekovite trave dodatno jačaju ceo organizam

by | 17.06.2024
vegetativna distonija

Stanje kao što je vegetativna distonija može se rešiti narodnim sredstvima, pri čemu lekovite trave ne samo da pomažu da se otklone neprijatni simptomi nego i jačaju ceo organizam.

Vegetativna distonija je sistemsko oboljenje te je, pored lekovitih trava, potrebno da uspostavite pravilan način života. Važan je kvalitetan osmosatni san. Veoma su efikasna i svakodnevna kontrastna polivanja vodom.

Vegetativna distonija: Jačanje tela na prirodan način

Više nego dobrodošle su disajna gimnastika i joga. Obratite pažnju i na ishranu – mora da bude zastupljena dovoljna količina kalijuma, a pronaći ćete ga u kupusu, krompiru, suvim kajsijama.

Vegetativna distonija: Biljni recepti

* Lekoviti efekat ima odvar od mešavine trava. Uzmite po dve kašike ehinacee i korena rodiole, kašiku šišarki hmelja i kašičicu nane. Sve dobro izmešajte pa kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji 20 minuta, procedite i triput dnevno pijte po trećinu šolje. Kura traje mesec dana, a sprovodi se jedanput godišnje.

* Tinktura od biljke anis lofant (lat. Agastache foeniculum): 200 g sveže trave prelijte s pola litra 40-postotnog alkohola, pa ostavite da odstoji 20 dana na tamnom mestu, svakodnevno mućkajući. Procedite i uzimajte dvaput dnevno po kašičicu u 50 ml vode, pola sata pre jela. Kura traje 30 dana, zatim sledi pauza od sedam dana, pa se lečenje ponavlja. Uveče možete duplo povećati dozu. Tinktura dobro otklanja simptome vegetativne distonije, zabrinutost i uznemirenost, te poboljšava san.

Biljke protiv straha i uznemirenosti

* Odvar od trava protiv osećaja straha: izmešajte po kašiku srdačice, srcopuca, trave i cvetova gagamije (lat. Lycopus europaeus) i kašičicu kantariona. To prelijte litrom ključale vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Popijte u toku dana – po dva do četiri gutljaja na svaki sat-dva.

Foto: Kateryna Onyshchuk / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com