Izvađena vam je žučna kesa? Evo šta da jedete

Ako vam je izvađena žučna kesa, ishrana mora da se promeni, a pomažu lekovite salate i sokovi od divljih biljaka

by | 22.06.2022
izvađena žuč - pravila ishrane

Ako vam je izvađena žučna kesa, ishrana mora da se promeni, a pomažu lekovite salate i sokovi od divljih biljaka…

„Nedavno mi je uklonjena žučna kesa i odmah su počeli problemi s varenjem. Želudac mi loše radi – atrofički gastritis, enterokolitis, disbakterioza – stalno imam proliv, a ukoliko i stane, još mi je gore, bolovi u crevima se pojačaju. Sada su ti bolovi stalni. Nemam mira ni danju ni noću, zbog toga loše spavam, omršavila sam. Molim vas da mi pomognete.“

Desanka, Loznica

Savetuje prof. Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i fitoterapeut

Nažalost, posle vađenja žučne kese pojavljuju se druga oboljenja, npr. holangitis (upala intrahepatičnih žučnih kanala, oboljenje vezano za jetru), s kojim treba živeti i trpeti bolove, kao i bolesti želuca i creva, odnosno sve ono što se kod vas i desilo.

Borimo se s upalom

Lečenje holangitisa zahteva poštovanje preporuka o dijeti, uzimanje holeretika (stimulišu stvaranje žuči u jetri) i upotrebu lekovitih biljaka.

Treba koristiti cvetove smilja, nevena, travu i koren cikorije, travu zvinčac (lat. Bupleurum aureum; rus. voloduška), kantarion, suručicu, nanu i matičnjak. Ove lekovite biljke poboljšavaju oticanje žuči, smanjuju zastoj žuči u jetri i otklanjaju spazam u žučnim kanalima, što će, sa svoje strane, smanjiti bolove i težinu u desnom podrebarnom luku i poboljšati varenje.

* U kućnim uslovima možete napraviti mešavinu lekovitih biljaka koja će pomoći prilikom bolova i grčeva: po 0,3 dela cvetova smilja i nane, tri dela cikorije, dva dela suručice, po deo trave ivan-čaja i islandskog lišaja. Kašiku smeše prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola čaše tri-četiri puta dnevno 20 minuta pre jela u kurama od po dva-tri meseca.

Pomoć za želudac i creva

Što se tiče hroničnog gastritisa, sindroma nervoznih creva i disbakterioze – neophodni su dijeta, fermenti za varenje i biološki preparati koje mora da propiše gastroenterolog.

Takođe su veoma korisne mineralne vode. Prilikom crevnog spazma preporučuje se da mineralne vode budu tople (40–45 stepeni), a u slučaju sklonosti prolivima lečenje se sprovodi uz oprez, tako što se preporučuju male doze tople vode (po 50–100 ml) dva-tri puta dnevno tokom nedelju-dve dana.

Naravno, ovde nećete proći bez biljaka! Treba da koristite hajdučku travu, slez, majoran, ivan-čaj, gorku detelinu (lat. Menyanthes trifoliata), islandski lišaj, koren maslačka… Možete ih upotrebljavati odvojeno, a možete od njih napraviti i lekoviti biljni čaj za gastrointestinalni trakt.

* Recimo, od hajdučke trave možete napraviti lekoviti odvar: kašičicu-dve isitnjene biljke prelijte sa 250 ml vode. Kuvajte na tihoj vatri poklopljeno. Ostavite da odstoji pola sata. Pijte po trećinu čaše pet-šest puta dnevno 20 minuta pre jela u kurama od po dve-tri nedelje. Gorke supstance koje ova biljka sadrži poboljšavaju varenje, smanjuju bol u želucu i crevima.

* U kućnim uslovima možete napraviti gastrointestinalnu smešu lekovitih biljaka sledećeg sastava: po 0,5 delova cvetova kamilice, hajdučke trave i nane, tri dela trave ivan-čaja, dva dela sleza i jedan deo islandskog lišaja. Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Poklopljeno kuvajte na tihoj vatri 15 minuta, pa ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola čaše četiri do pet puta dnevno, nezavisno od jela, u kurama od po četiri-pet nedelja. Ova mešavina poboljšaće varenje i umanjiće spazam (grčeve) i bol u crevima.

Lekovite salate i sokovi od divljaka

U prolećnom i letnjem periodu korisno je da pravite i konzumirate male porcije salate od svežeg lišća maslačka, mladih izdanaka hajdučke trave i cveta sedmolista (lat. Aegopodium podagraria; rus. snыtь). Takođe bi bilo dobro da u proleće i početkom leta pravite sveže sokove od listova maslačka i pijete po kašičicu-dve tri puta dnevno pre jela, pijući uz to odvar od lekovitih biljaka za gastrointestinalni trakt.

Foto: Samo Trebizan / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com