Terapija pivom

Pivo nije samo piće već i sredstvo protiv mnogih bolesti

by | 22.06.2022
pivo

Piše: Dr Vasilij Ivanovič Martinjuk

PIVO ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA

* Stomatolozi preporučuju da se posle jela usta ispiraju pivom, jer to sprečava razvoj karijesa.

* Kardiolozi smatraju da je u malim dozama ovaj napitak dobar za krvne sudove: štiti od moždanog udara i sprečava pojavu naslaga holesterola.

* Gerontolozi veruju da pivo usporava starenje, sprečava pojavu bora i predstavlja prirodnu barijeru u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

* Dijetolozi savetuju da se pije pivo jer ono ubrzava metabolizam i podmlađuje organizam.

PIVO SMANJUJE RIZIK OD RAKA

* Opšte je poznato da pivo izbacuje iz organizma kancerogene materije i soli aluminijuma. Takođe sprečava stvaranje kamena u bubrezima i smanjuje rizik od raka.

* Veliki poštovaoci piva Nemci tvrde da ono odlično otklanja stres. U Češkoj postoje specijalna pivska lečilišta. Lokalni lekari preporučuju tople kupke s napitkom od hmelja (litar piva na kadu vode) kako bi se ublažila napetost i smanjilo prekomerno izlučivanje znoja. Tokom prehlade češki doktori savetuju da se pije toplo pivo: na šolju piva – kašika meda. Možete dodati karanfilić, cimet i druge začine. U specijalizovanim ruskim i ukrajinskim klinikama pacijentima propisuju ,,živo“ nefiltrirano pivo. Materije koje se u njemu nalaze izbacuju toksine i podmlađuju organizam.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bez štetnosti po zdravlje muškarci mogu popiti do 750 ml piva na dan, a žene do 370 ml, najviše četiri-pet puta nedeljno.

Kontraindikacije: trudnoća, depresija, stanje posle moždanog udara (prva tri meseca), koronarna bolest srca, angina pektoris, aneurizma aorte, izražena hipotenzija (nizak krvni pritisak), poremećaj srčanog ritma, ugrađen pejsmejker, akutni gnojni procesi, epilepsija, ulcerozni kolitis (zapaljenje creva).

Pročitajte i… Domaće pivo od đumbira

 

Foto: stsmhn / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com