Brza banana-dijeta

Čisti telo od toksina, izbacuje višak vode i topi nekoliko kilograma

by | 29.06.2022
banana dijeta

Iako ovu kaloričnu namirnicu mnoge dijete isključuju, efikasna je kura bananom koja traje svega tri dana. Na taj način odlično se čisti telo od toksina, izbacuje višak vode i topi nekoliko kilograma.

BANANA-DIJETA

Stručnjaci za ishranu ne vole monodijete, kad se nekoliko dana jede samo jedan proizvod: kaša, neko povrće ili voće. Takvo strogo ograničenje dovodi do deficita mikroelemenata i vitamina neophodnih za život, a to je snažan stres za organizam koji za sobom vuče mnogo drugih problema.

Međutim, ponekad nam je potrebno da se brzo rešimo nekoliko kilograma. Tada u pomoć priskaču monodijete, a jedna od najpopularnijih jeste sita i ukusna – banana-dijeta. Za razliku od jednoličnih kaša ili povrća, ovo žuto voće vole skoro svi! Uzgred rečeno, poznate dijete preporučuju da se klonite ove namirnice zbog velike količine ugljenih hidrata. Stoga, bananadijeta dolazi u obzir samo kao “hitna pomoć” za skidanje nekoliko kilograma u kratkom periodu.

Ne zaboravite: dok ste na dijeti, ne bi trebalo da gladujete. Pritom, za nedelju dana možete smršati šest-sedam kilograma. A pošto bananadijeta traje svega tri do sedam dana, za to vreme ćete očistiti organizam od toksina i ujedno uspeti da uđete u omiljenu haljinu ili farmerke.

BANANA-DIJETA: PREDNOSTI I MANE

Banana je puna sastojaka korisnih za naš organizam: u njoj se nalaze magnezijum, kalijum, gvožđe, mangan, natrijum, vitamini E, C i A, zatim vitamini Bgrupe i još čitav spisak mikroelemenata.

Zašto je korisno s vremena na vreme praktikovati bananadijetu:

* štiti telo od toksina i izbacuje suvišnu tečnost;

* jača kosu i nokte;

* normalizuje rad srca i nervnog sistema;

* stimuliše proizvodnju endorfina (hormon sreće) i podstiče umni rad;

* ubrzava metabolizam;

* smanjuje rizik od obolevanja od artritisa, osteoporoze, multiple skleroze;

* podmlađuje;

* povećava tonus organizma i poboljšava imunitet;

* dozvoljena je u slučaju gastritisa i drugih oboljenja gastrointestinalnog sistema.

S opreznošću jedite banane u slučaju:

* povećanog stvaranja gasova;

* dijabetesa;

* proširenih vena.

Ova namirnica ne preporučuje se u periodu rehabilitacije posle moždanog udara ili infarkta.

Pročitajte i… Kineska dijeta

BANANA-DIJETA: OSNOVNA PRAVILA

Preporuke koje vam mogu pomoći da brže smršate prilikom bananadijete:

* pijte mnogo vode i u potpunosti izbacite kafu, gazirane napitke i alkohol;

* ne zaboravite na fizičke vežbe (neka to bude jednostavna gimnastika ili hodanje);

* posle dijete nemojte se bacati na drugu hranu kao divlja zver. Praktikujte princip racionalne ishrane i ne prejedajite se.

SVEGA TRI DANA!

Postoji nekoliko varijanata ove dijete:

* Strogi režim. Dozvoljene su do četiri banane dnevno i mnogo obične vode.

* Mlečna bananadijeta. U toku dana možete popiti tri čaše nemasnog mleka (ili kefira) i pojesti tri banane (naizmenično uzimati mleko i voće). Interval između obroka je sat i po vremena.

* Blaga dijeta podrazumeva da u toku dana pojedete 1,3 kg banana ukupne kalorijske vrednosti 1.200 kcal. Celodnevnu količinu rasporedite na šest jednakih porcija. Poslednji obrok neka bude tri-četiri sata pre spavanja. Možete piti samo zeleni ili biljni čaj bez šećera i običnu vodu. Prvi dan posle dijete započnite mlečnim proizvodima, a nastavite sledećim namirnicama: povrće pripremljeno na pari, nemasno meso i riba, kaše.

* Postoji i nedeljna kura mršavljenja pomoću banana čija je lepeza dozvoljenih proizvoda znatno šira. Istina, mnogo je komplikovano praktikovati je, bez obzira na raznovrsnost ishrane. Stoga preporučujemo da se držite jedne od varijanata trodnevne banana-dijete.


RECEPTI SA BANANOM

Od banana možete napraviti brojna dijetalna jela koja ishranu čine raznovrsnom ne samo za vreme dijete nego i posle nje.

Dijetalni sladoled

Isecite tri banane i zamrznite ih, nakon dva sata isitnite ih u blenderu, dodavši šaku bobičastog voća. U to sipajte 100 ml nemasnog kefira ili jogurta pa ponovo umutite u blenderu. Servirajte u staklenim činijama i pospite isitnjenim orašastim plodovima. Prijatno!

Voćna salata

Narežite sitno jabuku, kivi i bananu, dodajte nemasni domaći jogurt pa promešajte. Prelijte medom i pospite cimetom.

Pročitajte i… Proizvodi za mršavljenje

Foto: www.one-fotoagentur.de / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com