Jednogodišnje lekovite biljke

Neke predivne cvetne, začinske ili ukrasne biljke imaju izuzetna lekovita svojstva

by | 29.06.2022
amarant

Tokom leta oni koji imaju dvorišta, bašte i terase pokušavaju da ih ukrase jednogodišnjim biljem. Najčešće su to predivne cvetne, začinske ili ukrasne biljke. Predlažem vam neke s izuzetnim lekovitim svojstvima.

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

BOSILJAK

Danas je poznatiji kao začin, ali su ga ranije mnogo češće koristili u lekovite svrhe. Eterično ulje koje se u njemu nalazi smanjuje bol i ublažava grčeve, dok kamfor pomaže u lečenju kardiovaskularnih tegoba i poremećaja respiratornog sistema. Bosiljak se preporučuje i za lečenje kožnih oboljenja, bolesti gastrointestinalnog sistema, te za snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi. Sakuplja se na početku cvetanja i čuva se u papirnim kesama, godinu dana.

* Problemi s varenjem: Kašiku bosiljka prelijte sa 200 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Pijte po 100 ml čaja maksimalno četiri puta na dan.

* Glavobolja, prehlada, premor: Dve kašičice bosiljka prelijte sa 200 ml prokuvane vode, zagrevajte na pari deset minuta, pa prespite u termos. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim procedite. U toku dana uzimajte po kašiku odvara na svaka dva sata.

AMARANT

Amarant (na slici) uglavnom se koristi kao dekorativna biljka, mada se ranije češće upotrebljavao u ishrani. Jestivo je mlado lišće biljke i seme. Dobro bi bilo da amarant imate u vrtu budući da je veoma koristan i lekovit. Efikasan je u zaustavljanju krvarenja, a zahvaljujući svom blagom laksativnom svojstvu ublažava grčeve u crevima i leči hronični zatvor.

U lekovite svrhe amarant se sakuplja za vreme cvetanja, a režu se vrhovi i deo stabla s listovima. Suši se u senci i čuva u papirnim kesama do dve godine.

* Odvar: Kašiku usitnjenog amaranta prelijte u termosu litrom proključale vode, ostavite da odstoji četiri sata pa procedite. Pijte po 50 ml odvara četiri puta dnevno pola sata pre jela. Kura traje tri nedelje.

Kontraindikacije: upalna oboljenja urogenitalnog sistema (cistitis, upala bubrega, uretritis), hemoroidi, staračka slabost.

KADIFICA

Skoro da se nijedan vrt ne može zamisliti bez ovog lepog i mirisnog cveta (postoji mnogo sorti). Ukoliko nemate vrt, ne brinite, jer će veoma lepo izgledati i u saksijama na vašoj terasi. Sadi se u zemljištu siromašnom organskim materijama, jer će u suprotnom bujati lišće nauštrb cvetova. A upravo je cvet ove biljke lekovit. On treba da bude otvoren, ali ne i opušten. Reže se s manjim delom stabla i suši u hladu. Kad se biljka lako lomi, znajte da je dovoljno suva. Čuvajte je u zatvorenoj ambalaži, ne duže od dve godine.

Zahvaljujući lekovitim sastojcima, cvet kadifice koristi se kao sredstvo za jačanje organizma, ali i u slučaju prehlade. Preporučuje se za lečenje različitih nervnih oboljenja (depresije, frustracije), nesanice i premora. Odvar od ovih cvetova pojačava lučenje hormona sreće serotonina.

Cvetovi takođe aktiviraju rad mozga, stabilizuju pritisak, jačaju kardiovaskularni sistem i sprečavaju infarkt i moždani udar.

Odvar od kadifice može poslužiti i za spoljašnju primenu prilikom lečenja kožnih oboljenja, osipa od vrućine i gljivica na nogama.

* Odvar za lečenje nervne napetosti: Pomešajte šest krupnih suvih cvetova kadifice, kašičicu nane i kašičicu suvih cvetova nevena. To prelijte sa 200 ml proključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Pijte po 50 ml odvara pre svakog obroka.

* Ulje za rane i opekotine: Kašiku usitnjenih cvetova kadifice prelijte s deset kašika maslinovog ulja i ostavite 24 sata na toplom i svetlom mestu. Nakon toga stavite na paru i zagrevajte pola sata (ne sme da vri!). Pažljivo procedite. Gotovo ulje čuvajte u frižideru. Odlično leči opekotine, ogrebotine i posekotine.

Pročitajte i… Apoteka u saksijama

Foto: Lyubov Demus / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com