Bujon dijeta uklanja masne naslage i bore

Svako ko se pridržava ovog sistema ishrane gubiće po dva kilograma nedeljno, a koža će mu biti sjajna i zategnuta

by | 07.05.2022
bujon

Nutricionistkinja Kelijan Petruči predložila je svetu novi sistem ishrane s aromatizovanim bujonom kao glavnim jelom. Ova dijeta dopala se mnogim svetskim zvezdama. Autorka tvrdi da će svako ko je se pridržava gubiti po dva kilograma nedeljno, što je više od pet kilograma za svega tri nedelje! A kao bonus dobićete podmlađujući efekat i iznenaditi okolinu sjajnom i zategnutom kožom.

U čemu je tajna supe od kostiju

U toku dijete jednostavno ćete jesti ukusni bujon. To je divno jelo, niskokalorično, ali visoke hranljive vrednosti. Tanjir supe od kostiju zadovoljiće vašu glad na duže vreme. Pored toga, ona stimuliše varenje, izbacuje toksine i jača imunitet za vreme prehlade. Gusti odvar od kostiju sadrži amino-kiseline koje učestvuju u proizvodnji kolagena, a koje su odgovorne za elastičnost naše kože. Zgodna figura i zadivljujući spoljašnji izgled – rezultat su konzumiranja bujona!

Osnovna pravila dijete

Doktorka Kelijan Petruči preporučuje da se pridržavate dijete tri nedelje. Od toga dva dana u toku nedelje jedite samo supu od kostiju, ali da to ne bude dan za danom. Napravite bar dva dana pauze između toga. U suprotnom, može se javiti malaksalost zbog strogih ograničenja. Budite striktni kad su bujon dani na redu, makar do 19 sati, a zatim sebe možete obradovati parčetom keksa ili smutijem od povrća. Ostalim danima hranite se uobičajeno. Ali nije sve baš tako jednostavno – neke proizvode autorka ne savetuje za vreme dijete.

Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata

Dozvoljeni i zabranjeni proizvodi

Na spisak favorita dospeli su meso (govedina) ili živina (piletina, ćuretina), nemasna riba, kao i sezonsko voće i povrće. Radi raznovrsnosti dozvoljeno je ugoditi sebi orašastim plodovima, kokošjim ili prepeličjim jajima.

Nepoželjne namirnice su žitarice s glutenom, soja, mlečni proizvodi, konzervirana hrana, beli šećer, pecivo, slatkiši. Ali ne treba da se brinete, jer uz bujon sigurno nećete ostati gladni.

KAKO DA SKUVATE IDEALAN BUJON

Sve što vam je potrebno za pripremu ovog ukusnog obroka jeste kvalitetno meso s kostima, koje bujon čine sitim i hranljivim, a vas obezbeđuju kolagenom i tako vam daruju savršenu kožu. Izaberite govedinu, domaću piletinu ili ćuretinu. Trudite se da ne kupujete meso s velikih farmi, nego dajte prednost malim proizvođačima.

Ako, sem mesa, stavite povrće, na primer šargarepu, celer, crni i beli luk, začine i jabukovo sirće za razmekšavanje kostiju – bujon će biti ukusniji i sitiji.

Sipajte vode tako da u potpunosti prekrije komad mesa. Ako bude neophodno, uvek možete doliti vrele vode. Priprema pravog mesnog odvara dug je proces. Bujon od pileta kuva se šest–osam sati, a od govedine – do 12 sati. On ne treba da ključa, već da lagano kuva na tihoj vatri.

Pravi bujon je druga voda, jer prvu obavezno treba prosuti kad počne da peni pre nego što proključa, posebno ako meso nije domaće, budući da može sadržati antibiotike, hormone koji se koriste prilikom uzgoja, kao i druge štetne hemijske dodatke koji produžuju rok trajanja i poboljšavaju ukus.

Ukoliko nemate vremena, možete koristiti multikuker ili ekspres lonac. Ne jedete meso? U tom slučaju skuvajte bujon od ribe. Samo imajte na umu da su riblje kosti tanke i mekane, tako da priprema ne sme trajati duže od sat vremena.

Ne zaboravite na kontraindikacije! Zasićeni bujon ne treba konzumirati u slučaju određenih problema s varenjem, kad je nepoželjna stimulacija proizvodnje digestivnih sokova. Isto važi i za ljude koji moraju da ograniče unos proizvoda bogatih mastima i holesterolom, kao i za one s teškim oboljenjem bubrega.

Pročitajte i… Recepti za krem supe

 

 

Foto: Максим Крысанов / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com