Magnezijum produžava život

Proverite imate li dovoljno ovog minerala i pročitajte kako da ga nadomestite

by | 07.05.2022
magnezijum

Desetogodišnje zdravstveno istraživanje u kome je učestvovalo više od 2.000 muškaraca u Sankt Peterburgu pokazalo je da deficit magnezijuma u ishrani za jedan i po put povećava rizik od iznenadne smrti usled infarkta. Takođe, učesnici ispitivanja su dva puta češće bili žrtve kardiovaskularnih oboljenja, infarkta, moždanog udara, stenokardije…

Piše: Julija Hižnjak, lekar

 

Simptomi deficita magnezijuma

* Povećan umor, nesanica

* Depresija, napadi panike

* Knedla u grlu

* Grčevi, ukočenost udova

* Tahikardija, aritmija, zadihanost

Moguće posledice manjka magnezijuma

Bolesti krvnih sudova i srca, vegetativna distonija, povišen krvni pritisak, razvoj ishemijske bolesti, koja može da uzrokuje smrt. Takođe, magnezijum je odgovoran za detoksikaciju, tako da njegov nedostatak dovodi do nakupljanja toksina u organizmu.

Rizične grupe

Hronični deficit magnezijuma često se javlja kod starijih ljudi, naročito kod onih koji boluju od hipertenzije, dijabetesa, ateroskleroze, osteoporoze. Neretko je nedostatak ovog minerala primetan u slučaju teškog fizičkog rada, dugotrajnog emotivnog napora, stresa, čestih letenja avionom i promena vremenskih zona.

Takođe, u rizičnoj grupi su ljubitelji kafe i oni koji iz nekog razloga moraju da uzimaju diuretičke preparate (magnezijum se intenzivno izlučuje s urinom).

Šta preduzeti

Najvažnije je izabrati najefikasniju formu minerala koju organizam najbolje usvaja. Najefikasniji su magnezijum glicinat i magnezijum citrat, a dnevne potrebe su 500–600 mg.

Magnezijum pospešuje širenje krvnih sudova i sprečava grčenje mišića. Takođe, stimuliše pokretljivost creva, povećava lučenje žuči i snižava nivo holesterola u krvi.

Pre konzumiranja obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

NAMIRNICE BOGATE MAGNEZIJUMOM

* Orašasti plodovi

* Voće (banane, mango, suve šljive)

* Mahunarke (pasulj, crni bob, leblebije)

* Zeleno lisnato povrće, bundeva, artičoka

* Žitarice (ovsene mekinje, smeđi pirinač, proso, heljda)

* Morska riba

Pročitajte i… Jedite mahunarke bez nadimanja i gasova

 

Foto: yulka3ice / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com