Lek od uginulih pčela – spas za zglobove

Naš saradnik se prijatelju pčelaru požalio na bol u kolenima. On mu je dao dve kese uginulih pčela i stare ruske recepte da pripremi lek od njih...

by | 08.05.2022
Pčele

Naš saradnik se igrom slučaja prijatelju pčelaru požalio na bol i škljocanje u kolenima. On mu je dao dve kese uginulih pčela i stare ruske recepte da pripremi lek od njih…

Piše: Ivan Gračev, Kemerovo

KAKO SU UGINULE PČELE IZLEČILE MOJE ZGLOBOVE

Moji problemi sa zglobovima počeli su još u vreme kad sam bio student. Imao sam hronične upale, zglobovi su mi škljocali, čulo se krckanje i pucketanje prilikom pokreta. Najčešće su me bolela kolena. Bolovi su bili konstantni i nema šta nisam probao i kod kojih sve lekara nisam išao. Bol je nestajao nakratko, i onda sve po starom. Prošlog leta otišao sam po med kod prijatelja koji ima svoj pčelinjak i požalio mu se na bolove u zglobovima. On mi je tada dao dve pune kese uginulih pčela i detaljno mi objasnio kako one pomažu u lečenju. Ispostavilo se da ove pčele veoma efikasno leče upalne procese, i to ne samo zglobova. Naime, pčela u sebi ima veliku količinu antivirusnih supstanci, otklanja bolove i olakšava pokretljivost zglobova, obnavlja strukturu hrskavice i smanjuje nelagodnost prilikom opterećenja. Od ovih pčela možete napraviti tinkturu, melem ili čaj.

RECEPTI ZA LEK OD UGINULIH PČELA

* Alkoholna tinktura: Dve kašike uginulih pčela isitnjenih u prah prelijte s pola litra votke, dobro zatvorite, držite mesec dana na tamnom mestu i svakodnevno promućkajte. Gotovu tinkturu procedite i uzimajte po 35–40 kapi ujutru i uveče. Kura traje tri meseca, a onda je potrebno napraviti pauzu od tri nedelje i ponoviti tretman.

* Melem za zglobove: 200 ml rastopljene guščje masti (najbolje od trbušnog sala) i dve kašike samlevenih uginulih pčela držite na vodenoj pari dva sata pa procedite. Utrljavajte melem u zglobove dva-tri puta dnevno.

* Topla obloga: 100 g samlevenih uginulih pčela prelijte sa 200 ml vruće vode i ostavite da to odstoji u termosu 30 minuta. Umočite gazu u vruću tečnost i stavite na bolne zglobove. Obmotajte elastičnim zavojem i utoplite. Držite dok se ne ohladi. Tečnost se može čuvati u frižideru i podgrevati pre upotrebe. Obloga se stavlja jednom dnevno, najbolje je noću, a kura traje tri nedelje.

VAŽNO

Važno je napomenuti da tinkturu treba pripremati od tzv. letnjeg pomora pčela (to su mlade i zdrave pčele koje su uginule slučajno, ne na istom mestu), jer se pčele tada ne tretiraju lekovima i nisu bolesne. A što se tiče obloga, one se mogu praviti i od zimskog pomora pčela (to su pčele koje uginu tamo gde su živele). Terapija podrazumeva nekoliko kura, koje se ne prekidaju čak i ako brzo nastupi poboljšanje. Ono što mogu da kažem jeste da mi zglobovi više ne smetaju da normalno funkcionišem, a mislim da ću s vremenom biti još bolje.

Pročitajte još i…PČELARI OTKRIVAJU: Kako razlikovati prirodni med od veštačkog

 

Foto: DiyanaDimitrova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com