SURUČICA – Rusi kažu da leči čak 100 bolesti

Preparati od suručice dobri su protiv bolesti kardiovaskularnog sistema, jačaju krvne sudove, pomažu želucu, regenerišu kožu, ublažavaju upale i bol...

by | 08.05.2022
Filipendula ulmaria - suručica

Preparati od suručice primenjuju se u lečenju i prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema, jačaju krvne sudove, pomažu želucu, regenerišu kožu, ublažavaju upale i bol…

Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka

ŠTA SVE MOŽE SURUČICA

Suručica (lat. Filipendula ulmaria) često se sreće u prirodi. Ima krupne listove i nežne beličaste cvetove s jakim slatkastim mirisom koji ispušta kad se protrlja u rukama. Za lečenje se koriste cvetovi, listovi i koren. Korenje se skuplja početkom proleća ili na jesen, a nadzemni delovi biljke beru se u vreme cvetanja.

* Preparati od suručice primenjuju se u lečenju i prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema. Stimulišu rad srčanog mišića, jačaju krvne sudove i ujednačavaju srčani ritam.

* Suručica se koristi u lečenju bolesti želuca i urogenitalnog sistema. Normalizuje hormonsku sliku kod žena i olakšava začeće.

* Kad se primenjuje spolja, regeneriše kožu, smiruje ogrebotine i čireve.

* Ublažava upalu i bol u slučaju povreda, uganuća i napada spondiloze.

Odvar od isitnjene suručice

Preporučuje se prilikom hipertenzije, moždanog i srčanog udara i krhkosti kapilara, kao i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Uzmite 50 g isitnjene suručice i 30 g cvetova divljeg kestena pa to prelijte s pola litra vruće vode. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta, ostavite da se ohladi i procedite. Pijte po tri kašike tri-četiri puta dnevno posle jela. Kura traje 14 dana.

Čaj protiv bolova u želucu i kiseline

U termos sipajte 50 g isitnjene suručice, 30 g sladića i 20 g šišarki jove (lat. Alnus) pa to prelijte litrom proključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta i procedite. Pijte po 150 ml pola sata pre svakog obroka.

Čaj od suručice za žensko zdravlje

Smiruje upale jajovoda i normalizuje hormonsku sliku. Po 10 g isitnjene suručice, cvetova crvene deteline i lipe prelijte u termosu s pola litra proključale vode, ostavite da odstoji sat vremena pa procedite. Pijte tri puta na dan po 100 ml.

Suručica je odlična i u ublažavanju moždanih poremećaja. Pročitajte i… Napadi epilepsije – ublažite ih biljkama

 

Foto: Helin Loik-Tomson / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com