Crni kim leči sve osim smrti

Ove sitne semenke jačaju imunitet, boreći se s alergijama, toksinima, pa čak i s tumorom

by | 09.05.2022
crni kim

Ove sitne semenke imaju fantastičan hemijski sastav, što ih čini superiornim nad većinom drugih biljaka. Redovnom upotrebom jačaju imunitet, boreći se s alergijama, toksinima, pa čak i s tumorom, a s proleća su neprocenjive jer vraćaju snagu. Posebno je lekovito ulje od crnog kima.

Iako kim spada u začinsko bilje, reč je o jednoj od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine budući da ima višestruka lekovita svojstva, pogotovo crni kim. On raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji i Indiji (u egipatskoj, arapskoj i indijskoj kuhinji poznat je kao začin kalindži). U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, prilikom prehlade, glavobolje, infekcija i zubobolje.

Zaustavlja alergiju

U narodnoj medicini postoji mišljenje da crni kim „leči sve osim smrti“. Prozvan je univerzalnim lekom ili panacejom novog doba. Od njegovih moćnih svojstava najvažnije je istaći to da su naučnici potvrdili da delovanjem na imunološki sistem crni kim praktično štiti ceo organizam. U tome je suština borbe ove biljke s alergijama – ako na vreme počnete s uzimanjem meda s uljem od crnog kima (od jeseni pa do proleća), dobićete neku vrstu prirodne vakcine i zaštitu od alergija. Poznati arapski lekar H. Abdul Hamid preporučuje crni kim za poboljšanje pamćenja. Za to je potrebno da povremeno pojedete tri grama samlevenog semena crnog kima izmešanog s deset grama meda. Kao sredstvo koje ima antidepresivno dejstvo i poboljšava imunitet, crni kim je veoma koristan u proleće – blago otklanja umor i daje snagu.

Pročitajte i… Alergije i stres: postoji veza

Izbacuje iz tela sve otrove

Od crnog kima se pravi čaj koji se pije kao diuretik, holeretik (stimuliše stvaranje žuči) i blagi laksativ, a u kombinaciji s medom dobro izbacuje kamenje iz bubrega i mokraćne bešike, dok se prah od crnog kima sa sodom uzima prilikom otežanog mokrenja. Crni kim takođe uništava crevne parazite, leči giht, reumu i išijas. Prilikom spoljašnje primene smesa od samlevenog semena crnog kima i jabukovog sirćeta uništava bradavice, mladeže, leči vitiligo, mikoze, ćelavost, prišteve, pomaže u slučaju bolova u zglobovima i čak doprinosi splašnjavanju sluzavih i tvrdih tumora. Da biste se rešili hroničnih glavobolja i paralize facijalnog nerva, potopite crni kim u sirće jednu noć, pa ga ujutru izgnječite i ubacite u nos ili udišite aromu. Ukoliko su vam dosadili komarci, okadite prostorije crnim kimom i oni će zauvek napustiti to mesto. Postoji mišljenje da dim od crnog kima rasteruje čak i zmije.

Pročitajte i… Pet proizvoda protiv mokraćne kiseline

Deluje protiv raka

Seme crnog kima jedan je od najbogatijih izvora beta-sitosterola, koji ima antikancerogeno dejstvo. Ova biljka takođe sadrži mnogo nezamenljivih masnih kiselina koje podstiču stvaranje novih ćelija organizma. Crni kim ublažava teška trovanja, otklanja otoke usled ujeda zmija, škorpiona ili osa, pomaže u slučaju pneumonije i hroničnih stanja groznice. Kad se uzima natašte, čisti kožu lica i poboljšava ten.

ULJE OD CRNOG KIMA

Posebno je lekovito ulje od crnog kima, koje se koristi za poboljšanje ukusa različitih jela: salata, kaša, supa…, kao i u medicinske svrhe. Ono doprinosi rastu i jačanju kose, daje joj mekoću i sprečava opadanje i osedelost, te pomaže prilikom glavobolje. Antibakterijska svojstva ulja toliko su jaka da ono može da se nadmeće s mnogim savremenim lekovima. Koristi se za lečenje prehlade, velikog kašlja, astme, jača glasne žice, čisti grlo. Hormoni koje ono sadrži doprinose poboljšanju potencije i pomažu u lečenju neplodnosti. Ulje se koristi i za lečenje čira na želucu, nadutosti i proliva, takođe i kao sredstvo za izbacivanje glista, pomaže u slučaju kožnih i gljivičnih oboljenja, ekcema i reume, doprinosi lečenju bolesti srca, sistema krvotoka i dijabetesa, stabilizuje krvni pritisak. Žene ga uspešno primenjuju za uklanjanje bora. Ulje se oralno upotrebljava izmešano sa sokom od pomorandže, medom ili čajem, a spolja se koristi kao i svako drugo dermatološko ulje.

 

Foto: egal / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com