Da li su korisni kakao i čokolada?

Gurmani i znalci idu po prirodnu čokoladu u Belgiju i Švajcarsku, jer tamo ćete dobiti maksimalno kvalitetnu namirnicu, koja je zaista i korisna

by | 20.05.2022
čokolada i kakao

Svi ih volimo od malih nogu. Najpre nas zastrašuju kvarenjem zuba, potom gojaznošću, ali ovi ukusni proizvodi mogu uzrokovati još veće probleme. Mada, nije sve tako crno…

Piše: Vladimir Anatoljevič Starodubcov, gastroenterolog

Još su Indijanci pili toplu čokoladu od rendanih kakao bobica i čili paprike kao svečani napitak i lek. U obliku table čokolada se pojavila tek sredinom XIX veka.

Danas prirodne i lekovite čokolade praktično nema. Čak i ako proizvođači (i prodavci) napišu da je proizvod napravljen od rendanog kakaoa i da ga sadrži do 50%, to, nažalost, nije tako. A ako je na prvom mestu u sastavu proizvoda naveden šećer, i ne pomišljajte da je to korisna namirnica.

Lešnici i drugi dodaci takođe čine čokoladu banalnim slatkišem s mnogo kalorija, bez koristi po zdravlje. Osim toga, njenim konzumiranjem energija se kratkoročno dopunjava, a popunjavaju se rezerve masti.

Što se tiče kakao putera, on je prilično osetljiv tokom transporta, ne može dugo da se čuva, tako da ga često zamenjuju palminim uljem i onim od repice.

Gurmani i znalci idu po prirodnu čokoladu u Belgiju i Švajcarsku. Tamo i jeste realna garancija da ćete dobiti maksimalno kvalitetnu namirnicu, koja je zaista i korisna.

Pročitajte i… Dva lica čokolade

Sadržaj članka

UPOTREBA ČOKOLADE

Čokoladu je najbolje jesti u prvoj polovini dana, jer ima izraženo tonizirajuće, stimulativno dejstvo. Ona u organizmu luči hormon sreće. Mnogi sportisti je upotrebljavaju tokom napornih priprema i takmičenja. Ima izražen antistresni efekat. Kod neke dece (i odraslih) čokolada može da izazove nekontrolisano uzbuđenje i jaku glavobolju.

Deca od tri godine u ishrani mogu upotrebljavati po 10 g prirodne čokolade na dan jednom-dvaput nedeljno, a mladi i odrasli po 20–25 g dva-tri puta nedeljno ili čak ređe.

Neki ljudi, mladi i ne toliko mladi, iz raznih razloga usled stresa uveče pojedu celu tablu čokolade ili pregršt čokoladnih bombona. Kod jednih ti napadi prejedanja slatkišima neko vreme prolaze bez posledica, dok se kod drugih javi gastritis ili pankreatitis. Postoji i „simptom pojasa“ na stomaku, na osnovu koga doktor (vizuelno) može da zaključi da je pacijent u detinjstvu voleo da jede slatko i da je tako ostalo i do današnjih dana.

U slučaju predoziranja (a za svakog je doza individualna) čokoladom mogu se javiti mučnina i povraćanje.

 

Jedite samo kvalitetnu čokoladu, i to samo gorku i isključivo ujutru!

PREDNOSTI ČOKOLADE

Naučnici smatraju da se umerenom upotrebom prirodne čokolade sprečavaju ishemijska bolest srca, arterijska hipertenzija, stenokardija, pa čak i srčani i moždani udar.

Čokolada takođe poboljšava stanje kože, kose i noktiju zbog mineralno-vitaminske raznolikosti harmonizuje koštano tkivo, naročito kod mladih, a maske i kupke od čokolade naizgled čine kožu i kosu zdravom.

MANE ČOKOLADE

* Obične čokolade iz prodavnica donose višak kalorija i nakupljanje kilograma, a čokoladne bombonice su jedne od najštetnijih proizvoda.

* Trudnicama i dojiljama čokolada i kakao se ne preporučuju zbog toga što su jaki alergeni.

* Ove namirnice mogu uzrokovati žgaravicu, bolesti zglobova, pojačati stvaranje kamena u bubregu, izazvati glavobolju, uzbuđenost.

* Kakao napitak koristan je za nervno-mišićni tonus i koštano tkivo samo kad se pripremi iz nerastvorljivog supstrata koji se kuva kao kafa.

* Rastvorljiv kakao prah stimuliše nervni sistem i može da pojača libido, što za decu nije umesno.

* Napitak od kakao praha treba da se razblaži većom količinom mleka i da se pije svega jednom nedeljno.

* Topla čokolada koja se pravi od kakaoa ukusan je napitak, ali nije korisna za zdravlje.

* Čokolade iz prodavnica uopšte nisu korisne. Stoga, ako ne možete da kupite kvalitetnu čokoladu, bolje je nemojte ni upotrebljavati. To će vam savetovati svaki gastroenterolog.

 

Pročitajte i… Gorke ali korisne namirnice

 

 

Foto: gustavomellossa / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com