Zeleni lekari: kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist…

Priroda trenutno nudi više nego ikad – mnoštvo zeleniša koji čuva zdravlje

by | 21.05.2022
zeleni lekari

Priroda trenutno nudi više nego ikad mnoštvo zeleniša koji čuva zdravlje. Prednjače kopriva, orlova paprat, jasmin, sedmolist

Mlada kopriva prepuna vitamina

Sezona prikupljanja lekovitih trava počinje već u proleće, kad se prvi izdanci pojave iznad zemlje. Mlada kopriva sadrži mnogo vitamina. Zato se dodaje u salate i supe, od nje se prave čorbe i variva, a Rusi kuvaju i zeleni šči (njihovo tradicionalno jelo). Ali nakon što svežom koprivom nadomestite nedostatak vitamina, njene listove možete da sušite na tamnom i provetrenom mestu. Suvi listovi koprive kasnije se koriste za čajne mešavine, ali i za ispiranje kose budući da stimulišu njen rast.

Orlova paprat za detoksikaciju

Orlova paprat (lat. Pteridium aquilinum) izbacuje svoje „strelice“ čim ogreje sunce. Kad se „list“ paprati pojavi iz zemlje, prvih nekoliko dana predstavlja „greben“ čiji je vrh savijen u obliku puža. Sakuplja se i koristi samo paprat koja nije viša od 20 cm (do pojave prvih grančica, s vrhom uvijenim u obliku puža). Zapravo je reč o izdancima koji su stari najviše pet dana. Paprat se primenjuje za detoksikaciju organizma i kao odličan vitaminski preparat. U njoj se nalazi mnogo biljnih proteina. Klice orlove paprati pripremaju se tako što se usole (200 g soli na kilogram grančica), a zatim se dobro pritisnu (npr. kamenom).

Korenje i rizom paprati sadrže mnogo skroba, a takođe se mogu sakupljati tokom proleća. Rizom se nalazi duboko u zemlji: na dubini od 50 cm.

Pročitajte i… Čistači organizma

Jasmin protiv nesanice

Mnogi u dvorištu ili bašti imaju prelepi jasmin. Cveta u maju-junu, a kad ga stavite u vazu, čitav dom miriše. Mnogi ga vole, ali malo ko zna da je ova biljka veoma korisna. U ruskoj narodnoj medicini koriste se mlade grančice, listovi i cvetovi. Evo recepta koji pomaže u slučaju bronhitisa: kašiku usitnjenih mladih grančica i listova jasmina prelijte čašom vode, kuvajte na tihoj vatri pet minuta, ostavite da odstoji sat-dva, pa procedite. Tri puta dnevno uzimajte po kašiku-dve pre jela. Od osušenih cvetova napravite lekoviti jastuk – jednostavno napunite njima jastučnicu i to stavite pored uzgavlja. Miris jasmina umiruje nerve i poboljšava san. Na ovaj način lako ćete se rešiti nesanice. Možete napraviti i liker od cvetova jasmina za bolje varenje. Potrebno vam je dve čaše osušenih cvetova, pola litra votke i 250 g meda. Oprane cvetove stavite u teglu od litra, prelijte medom i ostavite tako dve nedelje. Nakon toga prelijte votkom. Pijte po kašiku pre jela.

Sedmolist za lečenje gihta

U ruskoj narodnoj medicini sedmolist se upotrebljava u slučaju različitih oboljenja. Od davnih vremena koristili su ga za lečenje gihta – bolesti zglobova izazvane taloženjem soli mokraćne kiseline unutar zglobova usled poremećaja metabolizma.

Pročitajte i… Pet proizvoda protiv mokraćne kiseline

 

Foto: SStajic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com