Dijabetes i ishrana

Prekomerna težina i dijabetes nerazdvojni su saveznici

by | 25.06.2022
dijabetes

Mnogi dijabetičari stalno osećaju glad, koja se javlja prilikom promene koncentracije glukoze u krvi, a u slučaju dijabetesa ona se stalno menja, i najčešće ostaje povišena. To tera pacijente na čestu i obilnu upotrebu hrane, što garantovano dovodi do viška kilograma – prekomerna težina i dijabetes nerazdvojni su saveznici.

Piše: Irina Svitenkova, dijetolog i naturopata

Lečenje dijabetesa lekovima danas je osnovni način, ali temelj ozdravljenja ipak je dijeta. Počnite s tri jednostavne i dostupne namirnice, koje lako možete pronaći. Endokrinolozi preporučuju da obratite pažnju na njih jer garantovano snižavaju nivo šećera u krvi.

BOROVNICE

Još su naši preci skupljali ove bobice za jelo. One nisu poznate samo po izuzetnom ukusu već i po tome što sprečavaju mnoga oboljenja, a samim tim i dijabetes.

Ispitivanja i testiranja su pokazala da se upotrebom samo 20 g borovnica dva puta dnevno zapravo snižava nivo glukoze u krvi i povećava osetljivost ćelija na insulin.

Najjednostavnije je u sezoni koristiti sveže borovnice, a za zimu ih možete zamrznuti ili osušiti pa piti u vidu čaja ili kompota.

CIMET

Većina domaćica u kuhinji ima ovaj aromatični prah, koji se obično stavlja u kolače, vruće napitke, jela od mesa i kaše. Najrasprostranjeniji su cejlonski i kineski cimet.

Ispitivanja su potvrdila pozitivan uticaj cimeta na metabolizam lipida i ugljenih hidrata. Za to je dovoljno svega trećinu ili polovinu kašičice dnevno dodati u bilo koje jelo ili napitak.

JABUKOVO SIRĆE

Danas je u širokoj upotrebi. Može se kupiti u prodavnicama ili pripremiti u kućnim uslovima.

Istraživanjima je dokazano da dve kašike jabukovog sirćeta dnevno garantovano drže apetit pod kontrolom, snižavaju nivo šećera u krvi i jačaju krvne sudove.

Jabukovo sirće najbolje se apsorbuje s hranom, zato ga koristite prilikom pripreme jela. Preporučuje se za poboljšanje ukusa jela od povrća: dve kašike sirćeta pomešajte s pola kašičice limunovog soka i sitno seckanim peršunom.

Pročitajte i… Pet navika koje vode do dijabetesa

 

Foto: ibrahimyigitkaymak / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com