Lečenje pelinom

Preparati na bazi ove biljke pomažu u slučaju upalnih procesa digestivnog trakta i polnih organa, te otklanjaju nesanicu

by | 25.06.2022
pelin

Piše: Olga Spiridonova, farmaceut (Minsk)

Lično sam se uverila u lekovita svojstva pelina (lat. Artemisia absinthium). Preparati na bazi ove biljke pomažu u slučaju upalnih procesa digestivnog trakta i polnih organa, te otklanjaju nesanicu. Sada dvaput godišnje (u proleće i na jesen) praktikujem preventivnu kuru pelinom.

Prah suvog pelina

Za proceduru je potrebno 100 g suvog pelina. Protrljam ga u rukama pa prosejem kroz sito. Za oralnu upotrebu koristim dobijeni prah, a od neprosejane sirovine pravim odvar za klistiranje i ispiranje.

Prva tri dana svaka dva sata pojedem šaku praha suvog pelina. Pokvasim ga pljuvačkom i progutam s vodom (čak i noću!). Sledeća četiri dana istu ovu dozu uzimam pet-šest puta dnevno (noću pravim pauzu). Kura traje nedelju dana.

Za to vreme držim dijetu. Iz ishrane izbacim: meso, ribu, jaja, sve mlečne proizvode i brašno. Strogo su zabranjeni alkohol i pušenje. Uglavnom jedem povrće, voće, koštunjavo voće, kaše, biljno ulje i krompir.

Klistiranje i ispiranje

Paralelno s tim ujutru i uveče praktikujem toplo klistiranje i ispiranje odvarom (od neprosejanog ostatka pelina). Kašičicu gorke sirovine prelijem litrom vrele vode, ostavim poklopljeno da se prohladi, pa procedim. Sto mililitara odlijem u specijalnu posudu, a s preostalih 900 ml radim toplo klistiranje (set za klistiranje prodaje se u apotekama). Pred spavanje 50 ml odvara koristim za ispiranje, a ostatak ubrizgam u anus i držim preko noći.

Na forumima sam čitala da tokom ovakvog lečenja mnogi osećaju slabost i pogoršavaju im se hronične bolesti – to je reakcija na pelin. Po završetku kure nastupa poboljšanje.

Kontraindikacije: trudnoća, dojenje, malokrvnost, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritis sa smanjenom kiselošću, astma, alergija, enterokolitis, krvarenje.

Zanimljivo

Naši preci su verovali da pelin štiti od uroka i čini. Zbog toga su se držali određenih pravila. Prikupljali su ga samo na Veliku Gospojinu (28. avgusta) i pritom su travu čupali isključivo levom rukom. Vezivali su je u snopove, osveštavali u crkvi, sušili i čuvali u kući.

Pročitajte i… Pelin – gorak ali lekovit!

 

Foto: Andrei Metelev / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com