Biljka čistac pobeđuje gljivični dermatitis

Kako joj samo ime kaže - "čistac" - ova biljka čisti sve nepravilnosti s kože, pogotovo neželjene gljivice i gljivični dermatitis

by | 26.06.2022
biljka čistac

Kako joj samo ime kaže – „čistac“ – ova biljka čisti sve nepravilnosti s kože, pogotovo neželjene gljivice i gljivični dermatitis

Piše: A. Kremnjeva, iskusna travarka

Šumski čistac (lat. Stachys sylvatica) preferira vrlo vlažno tlo, obale reka, jezera, mešovite šume, obode puteva. Ume da izraste visoko i ima prelepe ljubičaste cvetove.

Čistac je dobio ime po svojim lekovitim svojstvima koja mu pomaže da se nosi s većinom kožnih problema kod ljudi – preparati na bazi ove biljke od davnina su se koristili za lečenje iritacija, zapaljenja, seboreje, dermatitisa, peruti i mitesera. Efikasan je u slučaju gljivičnog dermatitisa i drugih gljivičnih lezija kože. U lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke: stablo, list i cvetovi. Tinktura od čistaca oralno se upotrebljava za snižavanje arterijskog pritiska i regulisanje pulsa. Takođe se koristi i kao blago umirujuće sredstvo. S druge strane, odvar od ove dragocene biljke primenjuje se u ginekologiji i akušerstvu za obnovu ciklusa kod žena i zaustavljanje krvarenja iz materice. Ispiranje ovim odvarom pomaže u slučaju bolesti usne šupljine.

Odvar za lečenje gljivičnog dermatitisa

  • Četiri kašike suvog čistaca prelijte litrom vode, pustite da proključa pa kuvajte na tihoj vatri deset minuta. Posudu umotajte, ostavite tako sat vremena, pa procedite odvar. Koristi se za ispiranje oštećenih delova kože jednom dnevno u trajanju od sedam dana.

Tinktura za snižavanje pritiska i normalizaciju sna

  • Tri kašičice čistaca prelijte sa 200 ml votke, ostavite da odstoji 14 dana, svakodnevno mućkajući, pa procedite tinkturu. Uzimajte po 10–15 kapi jednom na dan ili kad se loše osećate.

Odvar za normalizaciju ciklusa i smanjenje menstrualnih bolova

  • Kašičicu čistaca prelijte sa 200 ml proključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Pijte po kašiku odvara tri–pet puta dnevno, u zavisnosti od toga kako se osećate. Lečenje traje tri dana.

 

Foto: ingwio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com