POSUDE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU – koristite samo jednom!

Posude za jednokratnu upotrebu bacite nakon jednog korišćenja jer vam u suprotnom ovo plastično posuđe može narušiti zdravlje

by | 26.06.2022
posude za jednokratnu upotrebu

Posude za jednokratnu upotrebu bacite nakon jednog korišćenja! Zapamtite ovo jednostavno pravilo i strogo ga se pridržavajte jer vam u suprotnom, zbog štetnih supstanci koje sadrži plastično posuđe može narušiti zdravlje

 

OPASNOST OVIH POSUDA JE U… KRHKOSTI

Najpoznatiji kancerogen na svetu jeste polivinil hlorid (PVC). To je polimer na bazi hlora, izuzetno jeftin, te je stoga široko rasprostranjen. Od njega se prave flaše za vodu, kutije za kozmetiku, ambalaža za kućnu hemiju i sve ostale posude za jednokratnu upotrebu. Međutim, s vremenom PVC počinje da ispušta štetnu supstancu – vinil hlorid. Prirodno, iz flaše on dospeva u vodu, iz tanjira u hranu, a odatle pravo u čovekov organizam.

Osim toga, svaka plastika na svetlosti puca, a od toplote se topi. Zbog toga se radi čvrstine u nju stavljaju stabilizatori – polistiren ili polipropilen. Tako plastika „jača“ i postaje… naročito opasna.

OPREZNO SA JEDNOKRATNIM POSUDAMA KOJE SADRŽE STIROPOR

Plastični polistiren (označava se latiničnim slovima PS) otporan je na hladnu tečnost. Ali ukoliko u njega ulijete topao napitak od 70 ili više stepeni – bezopasna čaša počinje da ispušta toksično jedinjenje koje se usled redovne upotrebe taloži u jetri i bubrezima. I samo što se okreneš – eto ti ciroze…

Takođe, na „krhke“, lako lomljive polistirenske tanjire ne treba da stavljate topla jela – zagrejavši se, ovo posuđe će ispuštati toksični stiren.

Polipropilenska posuda (oznaka PP) izdrži temperaturu od 100 do 140 stepeni i ona se može koristiti za zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici. Takođe je pogodna za alkoholna pića, budući da je polipropilen otporan na alkoholne rastvore.

Iste takve kvalitete poseduje i penoplast posuđe, tačnije posude od stiropora, koje dobro zadržavaju toplotu.

JEDNOKRATNE POSUDE – OBRATITE PAŽNJU NA OZNAKU!

Kako da razlikujete opasne PVC proizvode od bezopasne plastike? Pre svega, pogledajte poleđinu. Savesni proizvođači na dno opasnih flašica stavljaju znak trougla unutar koga je broj 3 ili napišu PVC.

Napravite mali test. Najsigurniji način za proveravanje štetnosti plastike jeste da zagrebete bocu noktom. Ako je plastika opasna, na njoj će se formirati beličasti trag. Boca od bezopasnog polimera ostaće glatka.

Ukoliko vam je potreban pribor za jednokratnu upotrebu, pogledajte mu poleđinu. Tamo bi trebalo da stoji mali znak – čaša s viljuškom. To je garancija da je proizvod predodređen za kontakt s prehrambenim proizvodima. A ako nema nikakvih simbola, suzdržite se od kupovine. Oznaka PET podrazumeva da proizvod može da se koristi više puta. Takođe, na pakovanju ili na specijalnoj podlozi trebalo bi da bude naznačen broj sertifikata, jer proizvodnja posuđa za jednokratnu upotrebu podleže obaveznoj sertifikaciji. Obratite pažnju i na datum njegove proizvodnje. Ono koje je odležalo u prodavnici više od godinu dana nemojte kupovati!

OPŠTA PRAVILA BEZBEDNOSTI

Ako se u ugostiteljstvu koriste čaše za jednokratnu upotrebu – bolje je ne piti alkohol iz njih. Vruć roštilj izbegavajte da stavljate na polistirenski tanjir. A vreo čaj ne sipajte u polistirensku čašu. Posebno pažljivi budite u restoranima, pošto u nekim „birtijicama“ posuđe za jednokratnu upotrebu koriste i više puta. Zbog toga što ga je teško dobro oprati, ova „ekonomija“ može biti štetna po vaše zdravlje. Zato po završetku obroka bacite čaše, viljuške, noževe, kašike i tanjire koje ste koristili.

Najbezbednije posude za jednokratnu upotrebu jesu one koje se prave od papira jer ne ispuštaju štetne supstance i ne ugrožavaju životnu sredinu. Istina je da prilikom kvašenja brzo postaju neupotrebljive, ali ono što nam je najvažnije jeste da su bezbedne! Mnogo su izdržljivije laminirane papirne posude, koje nisu samo bele ili bezbojne, već na sebi imaju svetlu sliku (crtež). One su posebno pogodne za dečje proslave ili mladalačke žurke.

I na kraju, potrudite se da pribor za jednokratnu upotrebu kupujete od domaćih proizvođača. Sva plastika proizvedena u Turskoj, Kini i slično puna je iznenađenja…

 

Foto: Gam1983 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com