Dijeta na štrafte

Isprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani

by | 21.08.2022
dijeta kefir

Izabrati za sebe dijetu koja ne opterećuje, a koja ima stabilan i dugotrajan rezultat nije nimalo lak zadatak. Većina nutricionista slaže se u tome da ne bi trebalo birati dijetu punu ograničenja, već se opredeliti za odgovarajući sistem ishrane koji dozvoljava i odstupanja od strogog režima. Jedan od fleksibilnijih a efikasnijih načina ishrane koji će vam pomoći da se oslobodite viška kilograma jeste takozvana dijeta na štrafte međusobna smena kefirnih dana i onih s „normalnom“ ishranom. Bez obzira na to što je neki smatraju relativno opuštenom dijetom ona zaista funkcioniše.

REZULTATI DIJETE

Dijeta na štrafte traje dve do četiri nedelje. Ukoliko se budete pridržavali svih preporuka, svake nedelje izgubićete tri-četiri suvišna kilograma.

PREDNOSTI ŠTRAFTASTE DIJETE

1. Nećete imati potrebe da se dugo odričete hrane na koju ste navikli, niti da drastično menjate uobičajeni način ishrane.

2. Mogućnost da prekinete dijetu svedena je na minimum, jer gotovo da nećete ni osećati napade gladi.

3. Zahvaljujući minimalnim ograničenjima, ovu dijetu „izdržaće“ i osobe s najslabijom voljom.

4. Tretman dijete na štrafte ne povlači za sobom nikakve dodatne troškove, jer nemate potrebe da kupujete neke posebne vrste namirnica.

5. Ne samo što ćete izgubiti suvišne kilograme nego će vam se i poboljšati stanje kože, kose, noktiju, čemu ćete se sigurno radovati.

6. Poslednja i najvažnija prednost: dijeta na štrafte ne dozvoljava organizmu da se prebaci na nov metabolizam kefirni dani suviše su kratki da bi nastao deficit neke hranljive materije, to jest organizam se neće prebaciti na sistem metabolizma u kome zadržava težinu.

JEDNOM U TRI MESECA

Dijetu na štrafte ne treba da pretvarate u stalni način ishrane. Da biste održavali željenu težinu, ponavljajte je jednom u svaka tričetiri meseca.

DNEVNI MENI

Osnovni princip dijete na štrafte jeste da se jednog dana hranite uobičajenim namirnicama, a sledećeg dana pijete samo nemasni kefir (oko litar i po dnevno). Na taj način organizam će se svakog drugog dana odmarati od varenja težih namirnica i uživati uz kefir. U kefirnim danima možete piti i zeleni čaj u neograničenim količinama, ali i po šoljicu crne kafe. I čaj i kafu, naravno, pijte bez šećera ili nekih drugih zaslađivača.

ŠTO VIŠE VODE

Ne postoje ni ograničenja u pogledu upotrebe čiste vode za piće. Tačnije, što je više pijete to je bolje za vas. Naravno, ovo pravilo možete primenjivati i kad završite s dijetom.

U “neparnimdanima, kad su na programu uobičajene namirnice, nema nikakvih posebnih ograničenja, ali to ne znači da možete jesti sve redom i u neverovatnim količinama. Pokušajte da se i tih dana pridržavate principa racionalne ishrane. Idealno bi bilo ukoliko bi vaš dnevni meni sadržao sledeće niskokalorične namirnice: nemasne vrste sira ili sir s niskim procentom masnoće (oko 5%), nemasne vrste ribe, posno meso, sve vrste povrća i kaše na vodi. Dnevni meni „sitih dana“ ne bi trebalo da sadrži masnu ili slatku hranu. Znači, prvo i osnovno što bi trebalo da uradite jeste da eliminišete šećer. Ako vam je to previše, pokušajte barem da smanjite količinu slatkiša koju unosite u organizam. Cilj vam je da naučite organizam kako da se pravilano hrani u dužem periodu, te da ga naterate da smanji težinu, to jest da sam potroši “višak”.

KAKO PREKINUTI DIJETU

Nijednu dijetu ne smete naglo prekinuti, jer to povlači za sobom ne samo povratak prethodne težine nego i gomilanje dodatnih kilograma. U vreme prekidanja dijete na štrafte postepeno povećavajte kaloričnost dnevnog menija. Ovo, ipak, ne podrazumeva naglo ubacivanje slanih jela u ishranu, jer to bi neminovno uzrokovalo pojavu sala. Brašno i poslastice možete uključiti u ishranu u minimalnim količinama, ili ih pak potpuno izbaciti iz jelovnika.

Pročitajte i… Dijeta bez ugljenih hidrata

Foto: Inessa Bologova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com