RAK: šta i kad da proveravate

Evo kako možete da probate da se zaštitite od raka...

by | 22.08.2022
rak

Evropljani redovno odlaze na sistematske preglede, to nalaže njihov zdravstveni sistem. U Rusiji i Srbiji, nažalost, obično se živi po principu “dok bolest ne zakuca na vrata…”. Evo kako možete da probate da se zaštitite od raka

Piše: Dr Evgenija Anatoljevna Medvedeva (Minsk)

RAK DOJKE

Oslobodite se suvišnih kilograma, ostavite pušenje i alkohol, posećujte ginekologa (uključujući i palpiranje mlečnih žlezda tj. ručni pregled dojki) jednom godišnje radi prevencije, a posle 40. godine jednom godišnje radite mamografiju – i eto, već niste u zoni rizika.

Ipak, u 15–20% slučajeva rak mlečne žlezde ima nasledni karakter. Ukoliko je neko od vaših bližnjih (majka, sestra, baka) bolovao od ove bolesti, ima smisla da uradite test na gene BRCA1 i BRCA2. Ako se u genima otkriju defekti i mutacije, to znači da postoji rizik od pojave raka dojke i jajnika. Uzgred, nakon što je dobila rezultate ovog testa koji su pokazali visok rizik od pojave raka, glumica Anđelina Džoli uklonila je preventivno mlečne žlezde, tj. čitave dojke. Ipak, ne treba da donosite tako radikalne odluke, ali je neophodno da isključite faktore rizika i redovno se pregledate.

 

Pročitajte i… Čudotvorni vitamin B17 zaustavlja rak

 

RAK GRLIĆA MATERICE

Ukoliko se bolest otkrije u ranom stadijumu (još bolje u periodu pretkancerogenih promena u ćelijama), šanse za pobedu su veoma visoke. Tokom pregleda ginekolog će uzeti bris grlića materice i cervikalnog kanala radi citološkog ispitivanja. Takođe je potrebno uraditi test na prisustvo onkogenih tipova humanog papiloma virusa (HPV 16 i 18, koji izazivaju 98% svih slučajeva raka grlića materice). Ovo omogućava da se smrtnost usled ovog oboljenja snizi za 70%.

Između 20. i 30. godine potrebno je da se pregledate jednom u tri godine, a posle 30. godine jednom godišnje.

 

Ko ima alergiju, bolje se štiti od raka

Ruski Institut za rak došao je do sledećeg otkrića: rizik od pojave raka grla, krajnika, jednjaka i grlića materice kod pacijenata s alergijom na prašinu i polen smanjen je za trećinu u poređenju sa zdravim osobama. Prema rečima naučnika, polinoza aktivira proces imune potrage opasnih elemenata. Kao rezultat toga, imunosistem pronalazi kancerogene ćelije i uništava ih dok još nisu stigle da formiraju pravi tumor.

 

RAK DEBELOG CREVA

Radi skrininga raka debelog creva (kolorektalni kancer), osobama posle 50. godine preporučuje se kolonoskopija (endoskopsko ispitivanje debelog creva) na svakih pet godina. Ukoliko je kod krvnih srodnika dijagnostikovan kolorektalni rak, onkološku dijagnostiku treba raditi jednom godišnje. Pored toga, svake godine treba raditi i analizu stolice na skriveno krvarenje.

Važno je znati da pozitivan rezultat ne govori uvek o raku: krvarenje mogu da izazovu polipi, benigni tumori, čirevi, kao i druga oboljenja gastrointestinalnog trakta. Zato će nakon takvih rezultata lekar preporučiti dopunsko ispitivanje. Ukoliko se pak sumnje potvrde, u prvom stadijumu lečenje kolorektalnog raka može da se ograniči samo na malu hiruršku intervenciju na debelom crevu.

 

Dijagnoza u ranom stadijumu omogućava da se spase devet od deset pacijenata!

 

Pročitajte i… Povratite snagu nakon hemoterapije

 

 

 

 

Foto: Carlos Fernandez / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com