Mineralna voda: treba li je piti i koliko?

To nije samo obična voda, već lekovita, koja treba da se pije razumno

by | 23.08.2022
mineralna voda

Za mnoge je leti mineralna voda pravi spas. Međutim, to nije samo obična voda, već lekovita, koja treba da se pije razumno.

Piše: Jelena Kuš, lekar i dijetolog

U neograničenim količinama može da se pije samo stona mineralna voda (flaširana podzemna voda za piće koja se obrađuje u cilju poboljšanja kvaliteta u skladu s propisima o vodi za piće). Prirodnu mineralnu vodu pijte ukoliko vam je dostupna, ali znajte da se ona koja u sebi sadrži više od 10 g/l soli koristi samo po preporuci lekara.

MINERALNA VODA: KAKO JE IZABRATI

Prilikom izbora vode postoji osnovno pravilo: što su aktivniji upalni procesi u digestivnom traktu, mineralizacija treba da bude manja, kao i doza.

U slučaju hroničnog gastritisa sa smanjenom sekrecijom pomažu ugljendioksidne i bikarbonatne vode s jonima hlora i natrijuma, a u slučaju povećane sekrecije, hidrokarbonatno-sulfatne i hidrokarbonatno-natrijumske bez organskih materija i gasova.

Prilikom gojaznosti preporučuje se voda s većim sadržajem sulfata, hlora i magnezijuma.

U slučaju dijabetesa – s većim sadržajem cinka, bakra i hidrokarbonata. Poslednje menjaju kiselo-bazni balans mokraće i mogu da se primenjuju prilikom hroničnog cistitisa i s ciljem smanjenja stvaranja kamena u bubrezima. Magnezijumske vode umanjuju stres, a zahvaljujući uticaju na motoriku creva – pomažu u slučaju zatvora.

Najbolje je lekovitu mineralnu vodu kupiti u apoteci u staklenoj flaši tamnozelene boje, tri-četiri dana od flaširanja – tako se najbolje čuvaju lekovita svojstva.

 

Pročitajte i… Medna voda – pravo čudo!

 

ČAŠA MINERALNE VODE MAKSIMALNO

Količina vode za lečenje po pravilu počinje od 50 ml na dan i postepeno se povećava do 250 ml. Kura traje tri do šest nedelja. Duže korišćenje može dovesti do poremećaja metabolizma vode i soli.

 

Nekontrolisan unos mineralne vode može se uporediti s primenom lekovitih preparata bez indikacija i preporuka lekara.

OPREZ!

Mineralna voda ne sme da se pije tokom pogoršanja oboljenja digestivnog trakta, srčane slabosti, poremećaja funkcije bubrega, oboljenja žučnih i mokraćnih puteva koja zahtevaju operativno lečenje, u ranom posleoperativnom periodu i u slučaju nekih neuroloških oboljenja (konsultujete se s lekarom).

 

Pročitajte i… Srebrna voda staje na put svim vrstama upale

 

Foto: ArtTim / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com