DUD za bolje raspoloženje!

by | 04.07.2018

Svi znamo za njega – sladak i zdrav, ali je, nažalost, nepravedno zapostavljen… Osim što čuva srce i stomak, ovaj sočni plod otklanja stres, depresiju i nesanicu.
Visoka, moćna stabla sa sočnim bobicama bele, crvene ili crne boje poznata su našim ljudima još od davnina. Nekad su se generacije njima sladile, sva deca bila su umazana jedući ih na putu do škole, bake su od njih spremale džemove i kompote, a deke pekle rakiju – čuvenu dudovaču. Danas su se prilike promenile, ali dud je ostao jednako zdrav i ukusan…

Drvo duda može da živi između 200 i 300 godina. Poznato je da je lišće belog duda odvajkada služilo kao jedina hrana za svilene bube od kojih se proizvodila svila. Plodovi duda podsećaju na kupine i praktično predstavljaju „superhranu“ jer imaju izuzetan sastav. Najbolje je jesti ih u sezoni, sveže (sazrevaju od juna do početka avgusta), ukusni su i u vidu džemova, sokova i sirupa, a možete ih zamrznuti ili osušiti da biste ih jeli tokom cele godine. U narodnoj medicini koristi se i lišće, kora, kao i koren ovog drveta.

Sastav ploda
Dud sadrži vitamine A, C, E, K, B, PP, šećere, organske kiseline, makro i mikro elemente poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, natrijuma, fosfora, mangana, selena, cinka i drugih supstanci korisnih za ljudsko zdravlje. Interesantno je da imaju veoma malo kalorija – svega 50 na 100 g voća, a veliku količinu antioksidansa antocijanina, pa tako sprečavaju starenje organizma.

Korisna svojstva
Dud pomaže u jačanju imuniteta, štiti od avitaminoze i prehlade i ima jak protivupalni efekat. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i sastav krvi, a njegova redovna upotreba garantuje odličnu prevenciju srčanih i vaskularnih oboljenja (smanjuje otoke, koristan je u slučaju ateroskleroze, aritmije, tahikardije i drugih srčanih mana).

OSTATAK TEKSTA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com