Hrana kao antidepresiv: Koje namirnice podižu raspoloženje?

by | 08.11.2023
Šarena hrana koja podiže raspoloženje

Opšte je poznato da ishrana igra veliku ulogu u našem zdravlju, ali i u uticaju na naše raspoloženje. Hrana koja podiže raspoloženje je nešto što ćete želeti da uvrstite u svoju ishranu.

Namirnice koje jedemo utiču svakojako na naš organizam. Dok jedne podstiču rast dobrih bakterija u organizmu i takve impulse šalju mozgu, druga može imati neželjene efekte po naš organizam. Proučavajući uticaj hrane na naš organizam, ustanovljena je veza namirnica koje utiču na smanjenje stresa, pomažu kod glavobolje ili su dobr za žensko zdravlje. Upravo tako je uspostavljena i veza između hrane i dobrog raspoloženja.

Kako hrana utiče na raspoloženje?

Povezanost između hrane i emocija proizilazi iz veze između mozga i sistema organa za varenje. Digestivni trakt sadrži ogroman broj bakterija koje utiču na proizvodnju hemijskih supstanci koje neprestano prenose signale od creva do mozga. Kada konzumirate hranu koja podstiče rast dobrih bakterija, to pozitivno utiče na proizvodnju dopamina i serotonina, hormona sreće. Naš mozak potom prima ove pozitivne poruke. Upravo tako deluje i hrana koja podiže raspoloženje. Sa druge strane, kada konzumirate hranu (na primer šećer) koja hrani loše bakterije u organizmu, to negativno utiče na vaše raspoloženje.

Koje namirnice treba uvrstiti u ishranu za dobro raspoloženje?

Riba

Masne ribe kao što su haringa, sardine, skuša, losos i bakalar su veoma bogate omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje. Pored toga, ove vrste ribe sadrže aminokiselinu triptofan (koja formira serotonin „hormon sreće“).  Međutim, to nije sve. Masna riba ima veliku količinu vitamina B6 koji poboljšava raspoloženje i jača imuni sistem. Najbolje bi bilo da konzumirate ribu najmanje tri do četiri puta nedeljno (oko 100-150 g).

Šareno povrće i voće

Povrće jarkih boja kao što su patlidžan, šargarepa, slatka paprika, urme, mandarine i pomorandže takođe imaju sposobnost da podižu raspoloženje. Iako je poprilično da zbog svog šarenila oni mogu uneti malo pozitivne energije, tu nije sva čar. Ovaj tip voća i povrća sadrži bioflavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, a samim tim i više kiseonika stiže do mozga. To će učiniti da se osećate bolje i prirodno poboljšati raspoloženje.

Pileća supa

Hrana koja podiže raspoloženje na svom spisku ima i pileću supu koja ima umirujuća svojstva. Ukoliko ste bili uznemireni, ovo će biti odličan lek. Pileće meso tako sadrži aminokiselinu triptofan koja se prerađuje u serotonin i utiče na raspoloženje.

Raštan

Raštan ili kako se drugačije naziva morski kelj je izuzetno obogaćen vitaminima B koji regulišu rad nadbubrežnih žlezda i adrenalina čiji nedostatak može izazvati hroničan umor usled čega se raspoloženje pogoršava. Međutim, morske alge u konzervi sadržavaju štetne materije, pa je preporučljivo koristiti svežu biljku.

Banane

Banane sadrže vitamin B6 koji je neophodan da biste uspeli da podignete raspoloženje. Ovo voće takođe sadrži i alkaloid harman koji može izazvati osećaj euforije. Tačnije, biogeni amini u harmanu su ti koji proizvode serotonin. Ovo voće je veoma takođe veoma korisno za hroničan umor.

Orasi

Svi orašasti plodovi su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Kao što je već rečeno, oni mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije.Uz to, orašasti plodovi takođe sadrže i vitamine B, kao i selen koji je takođe veoma koristan za odlično raspoloženje.

Crna čokolada

Crna čokolada je takođe našla svoje mesto kada je u pitanju hrana koja podiže raspoloženje. Zrna kakaoa od kojih se dobija čokolada sadrže supstancu zvanu feniletilamin koja podstiče porizvodnju endorfina, joše jednog hormona sreće koje zaljubljeni ljudi proizvode u velikim količinama. Pored toga, zrna sadrže i magnezijum koji može da ublaži stres.

Ovsena kaša i heljda

Kao i piletina, ove namirnice takođe sadrže triptofan. Pored toga, ove namirnice sadrže i ugljene hidrate koji se polako apsorbuju, normalizuju nivo šećera u krvi sprečavajući ga da pređu granice.

Hrana kao lek protiv bola: Olakšajte tegobe uz ove namirnice

Snežana Vranić

denizya/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com