Ishrana nakon operacije slepog creva: Poželjne i nepoželjne namirice

by | 12.07.2024
Ishrana nakon operacije slepog creva: Poželjne i nepoželjne namirice

Nakon operacije slepog creva, važno je paziti na ishranu kako bi se pospešio oporavak i sprečile komplikacije. Zato postoji plan ishrane. 

Nakon operacije slepog creva (apendektomije) potrebno je da uvedete neke izmene u ishrani. U svim svetskim vodičima navodi se da je neophodan kontinuiran unos vode i namirnica koje su dobar izvor biljnih vlakana.

Opšta pravila ishrane nakon operacije slepog creva

Unos voća i povrća važan je upravo zbog biljnih vlakana, kako bi pražnjenje creva bilo redovno i bez napora. Dobar izvor biljnih vlakana jesu: brokoli, kelj, kupus, mladi spanać, jabuke, dinje, kruške, šljive… Povrće kratko blaniširajte ili kuvajte.

Pijte od osam do deset čaša vode na dan, čašu-dve jogurta s probiotskim kulturama, jedite bistre domaće supe i čorbe od povrća. Bitno je da imate redovne obroke, plus užine u jasnim vremenskim razmacima. Ovo je ključno radi dobrog varenja i adekvatnog formiranja stolice.

Žvakanje hrane i rituali obedovanja takođe su značajni. Potrebno je hranu žvakati najmanje 30 puta i tom prilikom ne govoriti kako ne bi došlo do gutanja vazduha (aerofagije) i, kao posledica – problema s nadimanjem.

Plan ishrane nakon operacije slepog creva

Evo nekoliko saveta za faze ishrane nakon ove operacije:

Prvih nekoliko dana (faza tečne ishrane)

Prozirne tečnosti: Pijte vodu, bistre supe, čajeve i nezaslađene sokove. Ovo pomaže da se telo hidrira i olakšava probavu.

Tečna ishrana: Bistre supe bez čvrstih komada mesa ili povrća, kao što su pileća ili supa od povrća; klasični želatin deserti bez dodataka, koji su lako svarljivi i hidratantni; napici sa elektrolitima koji pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita i hidrataciji.

Postepeni prelaz na meku hranu

Kašaste namirnice: Uključite pire krompir, pire od voća, jogurt, pudinge, i mekane žitarice poput ovsenih pahuljica. Ove namirnice su lako svarljive i ne opterećuju probavni sistem.
Probiotski jogurti: Probiotici mogu pomoći u obnavljanju zdrave crevne flore.

Postepeni povratak na uobičajenu ishranu

Lako svarljiva hrana: Uključite kuvano povrće, piletinu, ribu, jaja i tost. Izbegavajte masnu, začinjenu i prženu hranu.
Visok sadržaj vlakana: Postepeno uvodite namirnice bogate vlaknima kao što su integralne žitarice, voće i povrće kako bi se obezbedila redovna probava.

Preporuke i saveti

Izbegavajte tešku i masnu hranu: Hrana sa visokim sadržajem masti i začina može iritirati probavni sistem i usporiti oporavak.
Hidratacija: Pijte dovoljno tečnosti kako biste ostali hidrirani i olakšali probavu.
Manji, češći obroci: Umesto tri velika obroka dnevno, jedite manje obroke češće kako biste olakšali probavni proces.
Izbegavajte gazirane napitke: Gazirani napici mogu izazvati nadutost i nelagodnost u stomaku.
Polako uvodite vlakna: Nakon operacije, potrebno je postepeno uvoditi hranu bogatu vlaknima kako biste izbegli probleme sa varenjem.
Slušajte svoje telo: Ako primetite nelagodnost ili bol nakon konzumiranja određene hrane, izbegavajte je dok se potpuno ne oporavite.

Hrana koju treba izbegavati

Začinjena i masna hrana: Čips, pržena hrana, brza hrana.
Gazirani napici i alkohol: Mogu izazvati nadutost i iritaciju.
Visok sadržaj vlakana u početku: Sirovo povrće, mahunarke i integralne žitarice mogu izazvati nelagodnost u početnim fazama oporavka.

Pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u ishrani, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom. Oni će moći da daju savete prilagođene vašem konkretnom stanju i potrebama.

margouillatphotos / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com