Lekoviti začini koji čuvaju jetru i žuč: Kako se pripremajaju odvari

by | 13.07.2024
Lekoviti začini koji čuvaju jetru i žuč: Kako se pripremajaju preparati

Ako bolite da ih dodajete u jela radi bolje arome, pravo je vreme da isprobate neke nove, lekovite začine. Saznajte koji su od njih korisni kad jetra i žučna kesa ne rade baš najbolje.

Osim što daju hrani prefinjen ukus i miris, začini imaju mnogo lekovitih svojstava, između ostalog – olakšavaju varenje i apsorpciju hranljivih supstanci. Kad ih vešto koristimo, ovi dodaci jelima omogućavaju nam da očuvamo normalno varenje i metabolizam, održimo kardiovaskularni i endokrini sistem u dobrom stanju.

Lekoviti začini za jetru i žuč

Lekoviti začini pomažu da ojačamo imunitet i mogu da doprinesu poboljšanju zdravlja… U slučaju zastoja u radu jetre, žučne kese i žučnih puteva – trebalo bi koristiti sledeće biljke.

Lekoviti začini: Korijander

Korijander je nezamenljiv začin za aromatizovanje hleba, sira, kobasica, konditorskih proizvoda, konzervisanih jela od mesa i ribe, marinada, turšije… U ishrani se upotrebljava lišće specifičnog mirisa, ali i plodovi delikatne, pikantne arome. A, što se tiče zdravlja, korijander podstiče apetit i poboljšava varenje. Podstiče lučenje žuči u slučaju oboljenja jetre i žučne kese.

Odvar od plodova: Dve kašike isitnjenih plodova prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite to da odstoji 30 minuta, a zatim procedite. Pijte po dve kašike dva-tri puta dnevno, 20 minuta pre jela.

Kim

Kim se koristi za aromatizovanje pekarskih proizvoda te kiseljenje krastavaca i kupusa, ali i kao začin za supe, sosove, jela od mesa… Kim daje hrani karakterističan ukus i miris, a takođe olakšava varenje i apsorpciju masnih i teških jela.

Kim jača izlučivanje žuči i drugih sokova za varenje, suzbija gnjiljenje (truljenje) hrane i njenu fermentaciju u crevima, ublažava spazam glatke muskulature… Plodovi kima ulaze u sastav mešavina za izlučivanje žuči koje se preporučuju u slučaju kamena u žuči i patoloških stanja urinarnih puteva.

Žutika

Šimširika ili žutika (lat. Berberis vulgaris) odavno je poznata kao lekovita biljka i ukusan začin. Isitnjeni suvi plodovi žutike koriste se kao pikantan začin za jela od mesa i ribe. Takođe, stavljaju se u kompote, kiselje, konditorske proizvode… Od ovih plodova prave se i dijetalna jela, napici, slatka…

U ruskoj narodnoj medicini žutika se od davnina koristi kao sredstvo za lučenje žuči, ali i kao diuretik. Takođe, ublažava simptome kolitisa. Odvar od suvog lišća, kore i korena koristan je u slučaju oboljenja jetre i pankreasa – kao antipiretik i antiinflamatorno sredstvo. Preparati od žutike vrlo su lekoviti u slučaju hroničnog hepatitisa, hepatoholecistitisa, diskinezije žučnih puteva…

Odvar od kore: Kašiku kore žutike kuvajte deset minuta u pola litra vode, a kad se to ohladi, procedite. Uzimajte po 100 ml triput dnevno, 20 minuta pre jela.

Kurkuma

Ovo je jedan od najstarijih začina – koristi se u prehrambenoj industriji radi bojenja ulja, sireva i konditorskih proizvoda u žuto. Kao začin služi za pripremu pilava, omleta, sosova, salata, supa… Kurkuma poboljšava ukus pileće supe i jela od peradi, a dodaje se i slačici, krastavcima, mariniranom povrću… Kurkuma dodata hrani pomaže lučenje žuči i želudačnog soka, te otvara apetit.

Odvar: Šest grama kurkuminog praha prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite to da odstoji dva sata, a zatim procedite. Pijte po 50 ml četiri puta dnevno, 30 minuta pre jela. Ovaj odvar dobar je za izbacivanje žuči, a pomaže i u slučaju slabog rada jetre.

Iđirot

Korenje iđirota (lat. Acorus calamus) koristi se u malim količinama prilikom kuvanja supa, bujona od ribe, sosova… Prstohvat korenja poboljšaće ukus pečenog mesa, kupusa, pečenog krompira, povrća, ribe (mada u ovom slučaju treba izbegavati pečenu hranu!)… Takođe, korenje iđirota obezbeđuje lekovita svojstva slatkim jelima, kao i pecivima.

Iđirot pospešuje lučenje želudačnog soka, otvara apetit, pomaže u akutnoj fazi čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i u slučaju oboljenja jetre, žučne kese, slezine i bubrega.

Odvar od korenja: Dve kašičice praha od korenja iđirota kuvajte u 300 ml ključale vode, a zatim to procedite. Uzimajte dok je toplo, po 50 ml četiri puta dnevno, 20 minuta pre jela.

kitzcorner / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com