Isprobajte rusku „zelenu dijetu“!

by | 04.09.2017

 
 

U mnoštvu svemogućih dijeta – “zelena” spada među niskokaloričnije. Naziv je dobila jer zastupa namirnice zelene boje, to jest ogromne količine voća i povrća. Zelena dijeta ubrzava metabolizam i reguliše nivo šećera u krvi (zbog niskog glikemijskog indeksa namirnica). Gotovo negativna kaloričnost (svega oko 1.500 kalorija dnevno) veoma je važna, jer zahvaljujući njoj organizam troši nagomilane rezerve masnoća, istovremeno crpeći potrebne vitamine i minerale iz zelenih namirnica. Osim što će vam sačuvati zdravlje i lepotu, ova dijeta učiniće vas lakšim i poletnijima.

PRAVILA DIJETE

Dok ste na zelenoj dijeti, jedite na svaki sat i po do dva. Ovakav raspored pomoći će vam da izbegnete napad nekontrolisane gladi i omogućiti da naviknete organizam na smanjene porcije. Za užinu možete uzeti zelenu jabuku, kivi ili belo grožđe. Osim toga, važno je da pijete dovoljno tečnosti (najmanje litar i po do dva). Količinu soli koju unosite u organizam treba strogo da ograničite. Dozvoljeno je da koristite minimalnu količinu maslinovog ulja za salatu. Tokom dijete redovno uzimajte multivitamine da telu ne bi zafalilo nekih vitamina (B12, K…). Ukoliko vam je uobičajeni obrok ranije sadržao dosta ugljenih hidrata, trebalo bi polako da prelazite na zelenu dijetu. Postepeno smanjujte količinu ugljenih hidrata koje unosite u organizam, a najbolje je da ih dva do tri dana pred početak dijete svedete na minimum. Zelena dijeta traje deset dana, a možete je praktikovati jednom mesečno. Po njenom završetku, u jelovnik uključite velike porcije zelenog voća i povrća.

SMISAO ZELENE DIJETE

U osnovi zelene dijete jeste ideja ruskih dijetologa po kojoj zelena boja, osim što reguliše varenje, doprinosi i mršavljenju. Štaviše, neki od dijetologa preporučuju da se tokom dijete koriste i tanjiri zelene boje. Takođe, u zeleno možete obojite kuhinju ili neke detalje – u takvoj atmosferi ljudi manje jedu i brže se zasićuju. To je povezano s našim evolutivnim psihičkim tokovima. Naime, mi na zeleno reagujemo instinktivno – velika “masa“ te boje govori nam da to mesto obiluje hranom i da nema potrebe da se prejedamo u datom momentu. Na taj način postižemo jedan od osnovnih ciljeva mršavljenja – vizuelno smanjujemo apetit. I još nešto: oni koji žele da smršaju trebalo bi da zapamte da žute, narandžaste i crvene boje u kuhinjskom enterijeru samo podstiču apetit.

MENI

Navešćemo namirnice koje možete slobodno da kombinujete jednu s drugom dok ste na zelenoj dijeti.
Izbor za doručak – ovsena ili heljdina kaša kuvana na vodi. Obavezno joj dodajte narendanu zelenu jabuku i malo meda; jogurt ili nemasni kravlji sir, što možete zameniti jajetom, jabukom ili kivijem.
Užina – salata od zelenog povrća s maslinovim uljem. Poželjno je da bude bez soli.
Ručak – kuvana riba ili belo meso, salata od povrća ili voća. Prvog, četvrtog, sedmog i devetog dana ribu ili piletinu zamenite povrćem (dinstanim tikvicama s dodatkom zeleni).
Popodnevna užina – voće s dodatkom nemasnog jogurta ili salata od povrća.
Večera – varivo od dinstanog povrća. Prvog, četvrtog, sedmog i devetog dana možete pojesti belo meso ili kuvanu ribu sa salatom od povrća.

ISHRANA

* Kad je reč o zelenoj dijeti, osnovu ishrane čine zeleno voće i povrće, zelen, zeleni čaj… Hrana treba da bude što raznovrsnija. Od povrća možete koristiti krastavce, zelenu papriku baburu, sve kupusnjače, mlade tikvice, lisnate salate, mirođiju, celer, peršun, mladi luk, šparglu, spanać, boraniju, grašak…
* Od voća se preporučuju zelene jabuke, kivi, belo grožđe, ogrozd, kruške… Što više zelenog.
* Preko dana treba da pijete dosta zelenog čaja ili čaja od nane, kamilice, matičnjaka, kantariona ili koprive. Da biste dopunili neophodnu količinu proteina, jednom u dva dana pojedite parče nemasne piletine (ribe) ili jedno do dva jajeta.
* Najbolje je da jedete što više zelenog voća i povrća u sirovom obliku. Ali ako je potrebno termički obraditi hranu, onda je najbolje da je kuvate ili dinstate na vodi. Takođe, možete je pripremiti i na pari.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com