Istina o pilećim grudima

Jedite pileće belo meso s kožom. Ona sadrži liposolubilne vitamine A, D i K

by | 15.04.2022
pileće grudi

Svi pričaju o pravilnoj ishrani. Kažu: jedite nemasne proizvode i bićete zdravi i vitki. Počasno mesto na tom spisku zauzimaju pileće grudi. Ali, da li je to mesto i zasluženo? „Aristokratsko“ belo meso ne donosi organizmu samo korist, kaže Janelija Skripnjik, dijetolog i nutricionista.

PREDNOSTI PILEĆIH GRUDI

Pileće grudi smatraju se izvorom proteina, sadrže vitamine Bgrupe, zatim A i PP, holin i pomalo minerala. Ovaj komplet korisnih supstanci pomaže da se neutralizuje preterana kiselost gastrointestinalnog trakta i zato belo meso posebno odgovara onima koji boluju od gastritisa i čira na želucu. Usled niske kaloričnosti (113 kcal na 100 g proizvoda) pileći file preporučuje se osobama sa suvišnom telesnom težinom. A zbog niskog sadržaja masnoća i holesterola savetuje se prilikom oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Pročitajte i… Bol u zglobovima: pomaže pileća supa s đumbirom

ALI POSTOJE I MANE PILEĆEG BELOG MESA

Pileće belo meso sadrži malo kapilara krvnih sudova, što znači i kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora. Zato, ukoliko pola godine iz dana u dan jedete samo pileće grudi bez kože, organizam će iz svojih rezervi, kostiju i zuba „izvlačiti“ mineralne supstance koje mu nedostaju! Pored toga, file je skoro nemastan. A životinjske masnoće potrebne su organizmu za stvaranje polnih hormona. Bez masnoća organizam će, jednostavno, prestati da ih proizvodi, a odatle nije dalek put do hemijske kastracije i amenoreje (odsustva menstruacije).

ZLATNA SREDINA

1. Jedite pileće grudi s kožom. Ona sadrži liposolubilne vitamine A, D i K.

2. Ukoliko ste na dijeti i hranite se samo pilećim prsima, dvaput nedeljno zamenite ih batakom, karabatakom ili krilcima. Ako se bojite masnoće, skinite s njih kožu: dobićete potrebne minerale i vitamine i smanjiti kaloričnost jela.

3. Kombinujte pileće grudi s drugim izvorima belančevina. Po svom hemijskom i mineralnom sastavu pobeđuje nemasna govedina, bela nemasna riba (bakalar, oslić, smuđ), plodovi mora. Tako ćete očuvati i zube i kosti.

Pročitajte i… Kombinovanje hrane: šta ide s čim?

HORMONSKI BUM

Nije novost da se prilikom uzgoja živine (uglavnom pilića) primenjuju hormoni i antibiotici te da je njihova najveća koncentracija u tamnom mesu, dok belo meso sadrži samo stoti deo. Prilikom pečenja i pripreme na pari toksične supstance ostaju u mesu, dok prilikom kuvanja odlaze u vodu.

Ukoliko ste u mogućnosti, kupujte domaću piletinu, odgajanu u ekološki čistom regionu. Njen hemijski sastav biće praktično isti kao kod industrijske, ali bez toksičnih supstanci.

Kad je reč o hormonima, belo meso je manje štetno od ostatka pileta, ali po sadržaju korisnih minerala i vitamina gubi bitku

 

Foto: Marcelo Trad / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com