Korona: pitanja i odgovori

Čitaoci se žale na postkovid simptome: zadihanost, bol u grudima i gubitak kose. Evo šta kažu ruski stručnjaci

by | 15.04.2022
zadihanost i kratak dah

Sadržaj članka

ZADIHANOST, KRATAK DAH…

Postkovidni miokarditis

Od kovida sam bolovala u decembru, a u januaru su mi se pojavili neprijatni osećaji u grudima i zadihanost. Otišla sam lekaru. Posle ispitivanja otkrili su mi postkovidni miokarditis (upalni proces u srčanom mišiću). Otklonili su akutni sindrom, sada me srce manje boli, ali osećam da upala nije prošla do kraja. Možda postoje još neka sredstva koja će poboljšati moje stanje?

Ana S., Beograd

Odgovara internista Marina Aleksandrovna Nefedova (Sankt Peterburg)

Nažalost, kod mnogih koji su preležali kovid-19 dolazi do problema sa srcem, čak i ukoliko je bolest bila lakšeg oblika. Po pravilu, lečenje u slučaju miokarditisa određuje kardiolog posle ispitivanja koja uključuju EKG, ultrazvuk srca, 24-satni holter, analize krvi. Ukoliko se dijagnoza potvrdi, propisuje se kompleksna terapija (bira se individualno, a u obzir se uzima težina stanja i vodeći simptomi). Terapija podrazumeva i ograničenje fizičke aktivnosti (skoro do režima ležanja u slučaju teškog toka), te isključivanje štetnih navika. U ovom slučaju obavezno je da ograničite količinu tečnosti i soli, a da više konzumirate proizvode bogate kalijumom: paradajz, avokado, pasulj, grašak, suvo voće (grožđe, kajsije, šljive), pomorandže, sok od pomorandže, bobičasto voće, banane, jagode. Svaki dan pojedite jezgra od pet oraha, 20 g suvog grožđa i komadić tvrdog sira. Ovakva hrana pomaže da se ojača srčani mišić.

U lečenje možete uključiti i fitoterapiju. Trideset grama isitnjenih suvih bobica gloga prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji 20 minuta, pa procedite. Uzimajte po četiri do šest kašika odvara dnevno. Kura traje dok se stanje ne poboljša.

Ili, viljuškom izgnječite 500 g svežih (odmrznutih) bobica gloga. To prelijte sa 200 ml vrele vode i zagrejte, pazeći da ne proključa. Iz dobijene kaše iscedite sok. Dva-tri puta dnevno uzimajte po kašiku pola sata pre jela. Kura traje dok se stanje ne normalizuje.

Da biste smanjili rizik od oštećenja srca na podlozi koronavirusne infekcije, preporučuje se da tokom bolesti radite lagane vežbe disanja, trudite se da se manje nervirate i pridržavajte se strogog mirovanja dok se telo ne izbori s virusom.

UPOMOĆ: GUBIM KOSU!

Pre tri meseca imala sam koronavirus, a nedavno sam primetila da je jako počela da mi opada kosa – čak u pramenovima! U panici sam: za tako kratko vreme da ostanem bez kose! Ipak mi je tek 38 godina. Šta da radim? Kom specijalisti da se obratim?

Jelena, poziv u redakciju

Odgovara porodični lekar Irina Aleksandrovna Ničiporenko (Harkov)

Opadanje kose posle kovida-19 naziva se telogenska alopecija. Najčešće ona počinje iznenada i kosa opada u velikim pramenovima. Pritom, takve posledice ne primećuju se odmah nakon kovida, nego upravo tri-četiri meseca po ozdravljenju.

Zašto se to dešava? Posle bolesti organizmu nedostaje resursa, budući da je veliki deo odbrambenih snaga otišao na borbu s virusom, pa ostali sistemi nisu dobili dovoljno korisnih mikroelemenata. Plus, opšte je poznato da kovid zgušnjava krv. To dovodi do pogoršanja mikrocirkulacije i remećenja prokrvljenosti epidermisa, u kome se nalaze folikuli dlake. Tome dodajte stres koji sam virus, ali i čitava priča o njemu, ispoljavaju na organizam i eto vam spiska mogućih uzroka. Kako ističu triholozi (specijalisti za vlasište), telogensko opadanje kose odigrava se samostalno, pa ipak, svako može da ima različit period regeneracije. Preporučujem da se posavetujete sa stručnjakom i uradite analize koje će vam on zahtevati da biste otkrili istinski uzrok gubitka kose (moguće je da je stvar u nedostatku hormona štitaste žlezde ili deficitu vitamina D). Na osnovu rezultata ispitivanja, triholog će uspeti da vam odredi lečenje koje će brzo dati rezultate.

I još nešto. Mnogi lekari ne preporučuju da spolja koristite narodna sredstva s paljivim (ljutim) efektom – na bazi papričice i tome slično – pošto ona mogu da pogoršaju stanje, izazivajući opekotine na koži.

MASAŽA GLAVE

Za poboljšanje rasta kose važno je dobro stanje kapilara. Tome će doprineti samomasaža glave. Jagodicama prstiju pažljivo razdelite kosu po sredini. Pravite kružne pokrete prema potiljku, postepeno povećavajući amplitudu. Nakon toga dva-tri centimetra od razdeljka ponovo razdelite kosu. Masaža traje oko pet minuta dnevno.

 

Pročitajte i…Oporavak od korone: ruske prirodne metode

Foto: Dima Berlin / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com