Obilne menstruacije – priroda nudi olakšanje

Napravite kapi za matericu i čaj za zaustavljanje krvarenja na bazi rusomače, koprive, vodenog bibera, srčanika...

by | 16.04.2022
obilne menstruacije

Bolne menstruacije koje traju dugo veoma često znak su krvarenja iz materice, a mogu da dovedu i do anemije. Olakšajte sebi uzimajući najbolje iz prirode: napravite kapi za matericu i čaj za zaustavljanje krvarenja na bazi rusomače, koprive, vodenog bibera, srčanika…

Savetuju: prof. Vladimir Nikolajevič Višnjev, lekar i terapeut, i prof. dr Sergej Nikolajevič Gajdukov, šef Katedre za ginekologiju i akušerstvo

OBILNE MENSTRUACIJE

Obilne menstruacije izazivaju neugodnost kod žena. Kad ova fiziološka pojava postane uobičajena, većina pripadnica lepšeg pola prihvata je kao normalnu, no treba znati da pokušaji da se ovaj simptom otkloni nisu uvek beskorisni. Međutim, ovakve poremećaje ipak treba tretirati kao manifestaciju krvarenja iz materice. Kod 25% žena do krvarenja iz materice dolazi usled organskih oštećenja polnih organa, dok su u ostalim slučajevima ona uslovljena poremećajima funkcije endokrinog sistema. Ovde je veoma važno utvrditi uzrok.

UZROCI KRVARENJA IZ MATERICE

* Upale organa male karlice, hronični adneksitis (zapaljenje jajovoda i jajnika) ili kolpitis (upala vagine).

* Miom na materici. Jedan od simptoma koji ukazuju na miom jesu obilne menstruacije i krvarenje iz materice.

* Endokrini poremećaji.

* Traumatske povrede genitalija.

* Jatrogeni uzroci (lekarske greške). Među njima treba ukazati na kontraceptive. Naime, korišćenje intrauterine spirale može da pojača krvarenje iz materice tokom menstruacije.

* Neginekološki uzroci (poremećaj koagulacije, razne anemije, itd.).

BILJKE KOJE POMAŽU

Pored lekova koje doktor određuje u zavisnosti od uzroka bolesti, mnoge biljke svojim lekovitim svojstvima pomažu u zaustavljanju krvarenja. Tu, pre svega, spadaju brdske biljke troskot (lat. Polygonum aviculare), vodeni biber (lat. Persicaria hydropiper), dvornik (lat. Persicaria maculosa) i srčanik (lat. Polygonum bistorta). Veoma su efikasne i kopriva, hajdučka trava, rusomača (lat. Capsella bursa pastoris). Ove biljke sadrže veliku količinu vitamina C, bioflavonoida i vitamina K, koji pomažu u zaustavljanju krvarenja.

Pročitajte i… Srčanik: lek od korena do lista

KAPI ZA MATERICU

Koristeći lekovite biljke koje zaustavljaju krvarenje, u kućnim uslovima veoma lako možete napraviti kapi za matericu na bazi alkohola. Pomažu u slučaju dugih i obilnih mesečnih ciklusa, postporođajnih krvarenja iz materice, krvarenja nakon veštačkog prekida trudnoće, klimakteričnih krvarenja. Potrebno je 50 g rusomače, 30 g koprive i 20 g vodenog bibera. Smešu prelijte litrom 45postotnog alkohola i ostavite da dvadeset dana odstoji na tamnom mestu i sobnoj temperaturi.

Prilikom obilnih i dugih menstruacija kapi uzimajte dvatri dana pre početka ciklusa, tokom njega i dvatri dana po prestanku menstruacije. Pijte od 10 do 20 kapi tri-četiri puta u toku dana. Posle dve-tri kure lečenja kapima za matericu trajanje ciklusa i njegova obilnost znatno će se smanjiti.

BILJNI ČAJ ZA ZAUSTAVLJANJE KRVARENJA

Ovaj dragoceni napitak možete koristiti ne samo za zaustavljanje krvarenja nego i kao antiseptičko i protivupalno sredstvo koje jača kontrakcije materične muskulature.

Sastav: rusomača, dvolisna kopriva i žara, hajdučka trava, vodeni biber, islandski lišaj. Sve sastojke pomešajte u jednakim količinama.

Upotreba: Kašiku mešavine prelijte s pola litra vode. Kuvajte 25 minuta na tihoj vatri, poklopljeno. Nakon toga ostavite čaj da odstoji 50 minuta. Pijte po dve kašike pet-šest puta dnevno, nezavisno od jela. Kura traje od pet-šest dana do mesec-dva.

Foto: PeopleImages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com