Narodni lekovi: Kako da se izborite sa simptomima menopauze?

by | 23.02.2024
Narodni lekovi: Kako da se izborite sa simptomima menopauze?

Mnoge pokušavaju na razne načine da ublaže simptome menopauze. Otkrivamo vam kako u tome mogu da vam pomognu određeni prirodni lekovi koji se u narodnoj medicini koristi vekovima.

 

Menopauza je prirodni biološki proces kroz koji prolaze žene kada prestanu da imaju menstrualne cikluse i kada se završava reproduktivna aktivnost. Ovaj period označava kraj reproduktivne faze života žene. Menopauza se obično dešava oko 45-55 godina, iako može varirati kod svake žene.

Pobedite simptome menopauze

Proces menopauze se obično deli na tri faze:

Perimenopauza: To je period pre menopauze kada žena počinje da primećuje simptome kao što su neredovne menstruacije, promene raspoloženja, valunzi i slično. Ovo je period kada jajnici počinju da proizvode manje estrogena.

Menopauza: Menopauza se zvanično dešava kada žena nije imala menstrualni ciklus u trajanju od godinu dana. U ovom periodu, jajnici prestaju da proizvode jajašca i estrogen.

Postmenopauza: Ovo je period nakon menopauze. U ovoj fazi simptomi menopauze poput valunga mogu se smanjiti, ali postoje i zdravstveni rizici povezani sa smanjenjem nivoa estrogena, kao što su osteoporoza ili srčane bolesti.

Koje promene se dešavaju?

Promene raspoloženja su uobičajene tokom menopauze i nastaju zbog ekstremnih fluktuacija u progesteronu i estrogenu. Kada je estrogen dominantan, možemo se osećati razdražljivo i ljuto. A kada se desi suprotno – nivoi estrogena nam padnu na nizak nivo – to može dovesti do teške depresije.

Tokom valunga žene obično osete iznenadni talas toplote u licu, vratu ili grudima, ponekad praćen crvenilom i otokom kože na ovim mestima. Napadi vrućine su često praćeni povećanjem otkucaja srca i znojenjem, a ponekad i ubrzanim otkucajima srca.

Poremećaji spavanja često uzrokovani znojenjem ili anksioznošću, takođe su prilično česti. Tokom ovog perioda, ženama je možda teško zaspati ili ostati zaspati.

Suvoća vagine, bol i upala su uobičajeni tokom perimenopauze i mogu biti praćeni svrabom i nelagodnošću.

Mogu se pojaviti komplikacije uriniranjem, zbog čega mnoge žene mokre češće nego obično. Istraživanja su takođe pokazala da tokom i pre menopauze žene imaju veću verovatnoću da razviju infekcije donjeg urinarnog trakta kao što je cistitis.

Prirodnim sredstvima protiv simptoma menopauze

Da bi se ublažili simptomi menopauze, postoji niz dostupnih tretmana, kao što su hormonska terapija i niske doze antidepresiva. Pored toga, možete se odlučiti za prirodne lekove dodavanjem nekih promena i dodataka vašoj ishrani.

Soja

Soja se smatra prirodnim izvorom estrogena. Takođe je proučavano da bi se procenio njegov potencijal u ublažavanju bolova u mišićima povezanih sa gubitkom estrogena usled menopauze. Studija iz 2009. sugerisala je da bi dodavanje proizvoda od soje ishrani moglo biti efikasno kao alternativa HNL.

Crni kohoš

Crni kohoš već dugo koriste Indijanci za ublažavanje raznih stanja, uključujući bolnu menstruaciju, bolan porođaj i menopauzu. Ova biljka je toliko moćna da je privukla pažnju u naučnoj zajednici zbog njenog potencijala da ublaži simptome menopauze.

Utvrđeno je da balansira nivoe hormona i smanjuje težinu valunga i noćnog znojenja. Iako je potrebno više istraživanja, postojeće studije sugerišu da crni kohoš može pomoći u prevenciji i lečenju depresije povezane sa menopauzom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj tvrdi da ublažava simptome povezane sa menopauzom, uključujući valunge, noćno znojenje i druge poremećaje spavanja. Ovo je prvenstveno zbog činjenice da sadrži teanin, moćnu aminokiselinu.

Zeleni čaj takođe pomaže u smanjenju stresa i bola, a nekoliko studija ukazuje da može poboljšati funkciju mozga. Njegova upotreba je povezana sa poboljšanom koncentracijom i pažnjom.

Takođe je odličan izvor energije, pružajući olakšanje od umora i anksioznosti. Konzumacija zelenog čaja je često povezana sa oslobađanjem od težih simptoma, kao što je smanjenje rizika od menopauze uzrokovane prekomerno aktivnom bešikom.

Ulje noćurka

Ulje noćurka je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina što ga čini odličnim dodatkom ishrani za ublažavanje umora, glavobolje, promene raspoloženja i nemogućnosti koncentracije.

Istraživanja su takođe pokazala da je ulje noćurka efikasan lek za bol u grudima. Klinička ispitivanja pokazuju da može biti od pomoći u slučajevima PMS-a (koji se može pojaviti tokom premenopauze).

Valerijana

Valerijana se smatra efikasnim u ublažavanju simptoma menopauze kao što su nesanica, anksioznost, talasi vrućine i napetost mišića.

Divlji jam

Meksički divlji jam ili slatki krpmpir deluje kao prekursori estrogena i progesterona. Takođe postoji razlog da se veruje da ima koristi za menstruaciju i menopauzu. Pomaže u ravnoteži hormona, reguliše menstrualni ciklus i ublažava bolove u jajnicima i materici.

Članak objavljen u časopisu National Geographic iz 1992. opisuje važnost divljeg jama kao osnovne hrane za stanovnike udaljenog ostrva. Istražitelji su otkrili da stanovnici ostrva obično imaju visok libido i simptomi povezani sa menopauzom nisu bili tako jaki.

Peruanska maka

Maca je korenasto povrće iz Južne Amerike. Navodi se da je koristan za balansiranje hormonskih efekata, može poboljšati libido, a takođe pruža podršku tokom menopauze.

 

MamikaStock / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com