Klimaks kod muškaraca nastupa polako

by | 01.06.2018

Kad se pomene klimaks, najčešće se govori o tome kako se osećaju žene. A ovaj problem tiče se i muškaraca! Dakle, šta predstavlja klimaks kod „jačeg pola“, objašnjava urolog Nikolaj Dmitrijevič Kvač.

Klimaks kod muškaraca

Klimaks je fiziološki proces koji je uslovljen promenama hormona i metabolizma i pre svega uzrasnim odumiranjem funkcija polnih žlezda. Muški klimaks ili andropauza (kod žena je menopauza) nastupa zbog slabljenja funkcija osnovnog muškog hormona – testosterona i njegove ubrzane prerade u ženski polni hormon – estrogen. Za razliku od ženskog klimaksa, koji se javlja naglo, muški započinje polako i često ga poistovećuju s opštim simptomima starenja organizma.
Deli se na fiziološki, koji se dešava postepeno, ne izaziva nagle poremećaje u funkciji drugih sistema i ne utiče na kvalitet života, i patološki, čiji simptomi izazivaju poremećaj u funkciji nervnog, hormonskog, kardiovaskularnog i drugih sistema.

PROČITAJTE… Dijagnoza po mirisu tela

Godine u kojima muškarac ulazi u stanje klimaksa mogu biti različite. Uslovno uočen rani klimaks – do 45 godina, fiziološki – od 45 do 60 i kasni – posle 60 godina. Uzroci pojave ranog klimaksa mogu biti urođena slabost polnih žlezda, poremećaj polnog sazrevanja, rana pojava orhitisa (zapaljenje testisa), kriptorkizam (zadržavanje testisa ispred skrotuma), hipogonadizam (bolest usled koje se javlja manjak muških polnih hormona) i dr. Veliku ulogu igraju i prateća oboljenja (dijabetes, hipertenzija, ateroskleroza, gojaznost, hronična alkoholna intoksikacija, jonizujuće zračenje) i način života osobe, njena ishrana (kvalitet i kvantitet hrane), ekološki i nasledni faktori.

Kako prepoznati prve simptome klimaksa

Pre svega to su promene u ponašanju: muškarac postaje razdražljiv, nemiran, agresivan; a ponekad nasuprot tome: apatičan, preterano osetljiv, depresivan, pogoršava mu se pamćenje, dolazi do poremećaja sna, naglo se smanjuje radna sposobnost. Od spoljašnjih faktora mogu se izdvojiti „valunzi“: crvenilo kože, osećaj vrućine, znojenje. Smanjuje se maljavost na čelu, ispod pazuha, na licu – muškarac se ređe brije. Može doći do gojenja po ženskom tipu: masne naslage na stomaku i bedrima.
Od kardiovaskularnih simptoma muškarci primećuju tahikardiju, povišen krvni pritisak, aritmiju. Takođe je smanjen libido, spontane i adekvatne erekcije, čak i ujutro, izražena je prevremena ejakulacija, lošiji je kvalitet sperme. U vezi s promenama u statusu hormona može početi da se razvija adenom, što se manifestuje čestom potrebom za mokrenjem u bilo koje doba dana, oslabljenim pritiskom urina, osećajem da bešika nije do kraja ispražnjena. To su najčešći simtomi. Ne mora da znači da će čovek osećati sve navedene simptome, ali se i intenzitet može razlikovati.
Šta preduzeti
Ne treba čekati da se pojave svi navedeni simptomi, nego već sa 40 godina minimum jednom godišnje otići urologu na pregled i, ukoliko je moguće, uraditi analizu kako bi se eventualno otkrio tumor prostate. Osim urološkog pregleda, savetuje se da se javite i internisti, kardiologu i endokrinologu, s obaveznom kontrolom štitne žlezde i nivoa šećera u krvi, kao i oftalmologu.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com